Kløe ved fysisk aktivitet

Spørsmål

Hei!

Jeg har i flere år hatt plager med ekstrem kløe ved fysisk aktivitet. Jeg trenger ikke å gå veldig fort før det begynner å klø på lårene, etterhvert på magen og ryggen. Det gjelder ved aktivitet både i kaldt vær og varmt vær, både inne og ute. Ved ett ekstremt tilfelle begynte jeg å klø over hele kroppen, med en gang jeg kom hjem hoppet jeg rett i dusjen fordi det var det eneste som hjalp. Jeg trodde først det var pollenallergi, men problemene gjelder hele året og jeg har ikke ellers problemer med å gå i skogen. Det eneste som hjelper, bortsett fra å dusje, er å roe ned aktiviteten å gå saktere. Jeg har tidligere spurt hudlege om hva som kan være problemet, da fikk jeg fortalt at det kunne være elveblest. Noe jeg ikke tror er tilfellet. En plass som ofte begynner å klø er under BHen, da jeg begynner å svette der ved aktivitet. Jeg lurer på om det har noe med svette å gjøre og høyere puls. Dette problemet er ufattelig frustrerende og ofte må jeg bare gi opp trening pga denne intense kløingen. Jeg vet ikke om det finnes noe midler mot dette eller andre løsninger, men det hadde vært fint å få vite hva dette kan være. Jeg har heller ikke merket noe forskjell når jeg har byttet ut treningsklær med andre typer stoff.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Ved problemet du beskriver tenker vi hudleger på en av 2 tilstander.

A: kolinerg urtikaria: En ganske vanlig type elveblest som oppstår som følge av varme og svette. Det gir sterk kløe ved trening, og ofte assosiert med et småprikkete rødt utslett i huden (som varer kort tid).

https://www.oslohudlegesenter.no/kolinerg-urtikaria-rid-160.html

B: Urtikaria factitia: En type elveblest som utløses av trykk og friksjon mot huden. Det er eksempelvis vanlig under BHen. En test for dette er å skrape forsiktig i huden, og se om det danner seg et rødt kløende punkt.

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-dermografisme.html

Begge tilstandene over behandles med anti-histaminer (ofte i høyere doser).

Så hva bør du gjøre?
Tilråder du oppsøker en hudlege igjen. I første omgang må man få konstatert en sikker diagnose. Deretter kan man se på ulike alternative behandlinger.

Håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn