Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe ved endetarmsåpningen

Spørsmål

Hei Kjetil! I slutten av 2016 var jeg på en 3 måneder lang fjelltur. Jeg re-supplerte stegvis, men en periode gikk jeg tom for dopapir. Da jeg var langt borte fra sivilisasjon, brukte jeg "treskjegg", også kjent som "trelav", samt blader, for å tørke meg etter do-besøk. Omtrent 6-8 uker etter dette var jeg hjemme igjen, og merket en kløe og sår hud i mellom rumpeballene og rundt anus. Det ble etterhvert sprekkdannelser, og jeg opplevde å få små blødninger ved irritasjon, som viste på dopapiret. Sprekkdannelsene var primært dypt imellom rumpeballene, og litt utover. Ved strekking av hud og spredning av rumpeballene var det smertefullt. Jeg gikk til lege, som undersøkte området. Han gjennomførte prostatasjekk, samt sjekket inne i anus-kanalen, og fant ingen tegn til sår her. Det var kun utvendig. Jeg fikk en salve av han som jeg skulle smøre på i 2 uker. Beklageligvis, dro jeg nesten ummidelbart på en 3 måneders jobbreise, hvor tuben med salve ble knust og sprukket i bagasjen. Etterhvert på reisen gikk symptomene over uten behandling, og jeg følte jeg var tilbake til normalen igjen. Flere måneder senere opplevde jeg at noen av symptomene kom tilbake, men denne gang ikke så mye som sist. Mest sensitiv hud og smerter hvis jeg prøvde å dra i huden/separere rumbeballene helt, men ingen blod. Sprekkdannelsene var dypt imellom rumpeballene, igjen. Senere forsvant symptomene igjen. I ettertid har jeg opplevd at det klør litt i området. Jeg bortviste det som normalt, men er nå redd jeg har oversett symptomene, og har snakket med nære venner som ikke opplever så mye kløe som jeg gjør. På en hverdagslig basis klør det alltid en del på morningen etter jeg har våknet, og litt utover dagen. Jeg har ikke noen synlige sprekkdannelser, eller spesielle symptomer utover kløe. Er det noe jeg kan prøve som ikke medfører legebesøk? Vet du hva dette kan være? Kan det være farlig? Eller overdriver jeg noe som kanskje er mer "normalt"? Tusen takk for svar.

Mann 25
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Kløe i dette området er veldig vanlig. Det går legemessig under navn pruritus ani. Listen over mulige årsaker er lang. Skal man sjekke det vil man undersøke huden rundt endetarmsåpningen, og sjekke at det ikke er noen hemoroider (som kan gi kløe) eller fissur. Det finnes en del hudsykdommer slik som psoriasis, som også kan gi gjentatte plager med kløe. Hos de aller fleste finner man ikke noen underliggende sykdom til kløen. 


2. Du kan prøve en krem selv som heter Daktacort. Forsøk å bruke den hver kveld i 10 dager. Hvis man trenger en mykgjørende fuktighetskrem er miniderm og locobase fet krem to gode alternativer. 


Hvis du har kløe hver dag fremover vil jeg anse det som "ikke normalt". Det er da grunn til å oppsøke en lege for en sjekk. Men jeg synes godt du kan prøve behandlingen over først, som ofte fungerer veldig bra. 


Håper svaret var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-