Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe uten utslett

Spørsmål

Jeg er plaget av kløe og stikking i huden.
Mener det startet for ca 4-5 måneder siden, da kun sporadisk om morgenene og da på forsiden av leggene.
Tenkte det kunne skyldes tørr hud, men parfymefri hudkrem har ikke hjulpet.

De siste 1-2 måneder har dette økt, hver dag men fortsatt mest om morgen/formiddag.
Tenkte kanskje det kunne være vannet - men har vært på hytta i flere dager, og det samme skjer der.

For ca 2-3 uker siden, har det økt ytterligere nå både morgen, kveld og hele dagen - både legger, lår og armer (ikke mage og rygg).

Det er ingen utslett, men det klør i perioder så jeg blir gal.

Føler meg ellers helt frisk, normal mensturasjon.

Kan dette være et tegn på noen sykdom, mangelsykdom eller allergi ? Er det noen spesiell krem jeg kan prøve?

Kvinne, 38 år

Svar

Hei !

En rekke hudsykdommer gir kløe. Men ved hudsykdommer vil man stort sett ha et synlig utslett i tillegg, til å kunne stille diagnosen ut fra. Og det har altså ikke du. Derfor må vi tenke i andre retninger, og det er også det du gjør ved ganske så fornuftig å spørre om kløe kan være tegn på annen sykdom e.l.

En av de vanligste årsaker til kløe, uten bakenforliggende sykdom, er rett og slett tørr hud. Det er meget vanlig nå til dags, at mange dusjer alt for ofte, og især hvis man kombinerer dette med stadig innsåping av hele huden, så vil dette svært ofte bli for tøft for huden, og den blir uttørket og kan begynne å klø.
Før du tenker på noen andre årsaker, bør du ihvertfall gå gjennom dusjevanene dine, og se om dette kan være årsaken.
En grei tommelfingerregel er et absolutt maximum av en dusj pr dag, om ikke situasjonen skulle tilsi noe annet, helt unntaksvis. Og vel så viktig som hyppigheten av dusjingen, er å være klar over at vanlig hud som ikke er direkte tilsmusset, ikke skal gnis inn med såpe over det hele. Begrens såpen til skrittet, armhuler og tær. Vanlig ren hud utover disse stedene, trenger ikke å innsåpes, rent vann er mer enn godt nok. Og pass også på å ikke la sjampo o.l. renne ned over huden.
Såpen du bruker må være av aller mildeste typen f.eks. Neutrogena, Lactacyd, Asan.
Og etter dusjen må du innen få minutter gni deg inn med fuktighetskrem over det hele, da du da "pakker" inn fuktigheten i huden. Å gå i en halvtime før man bruker fuktighetskrem, gjør huden aldeles tørr.
Forestill deg et semsket plagg etter at du har vært i regnet med det og det så tørker det blir stivt og tørt. Slik er huden også.

Men du spør om der kan være bakenforliggende årsaker til kløe uten utslett.
Ja, det finnes en hel rekke mulige årsaker, og jeg har ingen mulighet til å si deg noe om hva som evt kan være årsaken i ditt tilfelle, om det da er noen bakenforliggende årsak til din kløe, hvilket jeg heller ikke vet noe om.
Det kan påvises bakenforliggende årsaker til kløe uten utslett i mellom 10 og 50% av tilfellene, har undersøkelser vist.

Når jeg nå nevner en hel haug med muligheter, så inkluderer dette også sjeldne og ondartede sykdommer, og da vil jeg selvfølgelig presisere at jeg har absolutt ingen holdepunkter for at det skulle være noen spesiell mistanke om dette i ditt tilfelle, det er mer en slags oversikt over mulige årsaker, hentet fra lærebøkene.

Sykdommer / tilstander som kan gi kløe:

Hormonelle endringer:
Svangerskap, overgangsalder, diabetes, hyper- og hypotyreose (høyt og lavt stoffskifte) og hyperparatyroidisme

Blodsykdommer:
Anemi ("blodfattig") , polycytemia vera og maligne blodsykdommer

Forskjellige kreftformer:
Hodgkins sykdom, lymfom, kronisk lymfatisk leukemi, myelomatose, mycosis fungoides, carcinoid, og bukspyttkjertel- og magesekk-kreft

Biokjemiske forstyrrelser:
Jernmangel, kronisk nyresvikt, gallesykdommer.

Infeksjoner:
HIV og hepatittvirusinfeksjoner

Hudparasitter:
skabb, lus

Tarmparasitter:
Giardia lamblia og flere typer innvollsorm

Av andre årsaker til kløe som ikke har med sykdom å gjøre, kan jeg nevne f.eks.:

Irritanter:
Kløe kan forårsakes av irritanter som boblebad, kroppspleieprodukter, rester av vaskemidler, mineralull og medikamenter

Allergi:
Nesten alle medikamenter som kan gi allergi, kan også gi kløe:
Acetylsalicylsyre, diabetestabletter, P-piller er blant de vanligste
Fargetilsetning til næringsmidler og kosttilskudd

Rusmidler
Kokain, opiater og amfetamin

Som du ser, er listen lang, og veldig mye av dette kan man få undersøkt med enkle blodprøver hos legen, så når du nå har hatt ditt problem såpass lenge, og det ikke ser ut til å bli bedre, så ville jeg nok tatt en sjekk hos legen.

Dersom en fullstendig utredning av din kløe ikke gir noen som helst holdepunkter for bakenforliggende årsak, ville jeg nok jobbet mer med intensivert hudpleie, være snill med huden slik jeg beskrev ovenfor.

Du spør om krem du kan forsøke. Jeg har nevnt fuktighetskrem det viktigste er at du bruker mye og ofte og ALLTID etter dusj. Oljebad ? Kjøp en god badeolje på apoteket og test det noen ganger.
Antihistaminer ("allergitabletter") kan også gi kløelindring, det kan du jo også teste.
Men jeg hadde nok tenkt mer i retning av å få utelukket at der ligger noe bak kløen din, fremfor å bare forsøke fuktighetskremer.

Avslutningsvis vil jeg bare presisere, at en rekke av tilstandene på listen over sykdommer ovenfor, er meget sjeldne og at jeg ikke har noen som helst tanker om at det er aktuelt for ditt vedkommende, men listen inneholder også mye vanligere tilstander som f.eks. stoffskifteforstyrrelser, så få dette utredet.

Lykke til og god bedring !

Revisjon 06.11.2018: Svaret er revidert og godkjent som oppdatert av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Dette legesvaret ble opprinnelig skrevet 8 juli 2004.