image: Kløe til pungen. «Jock itch» eller psoriasis?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe til pungen. «Jock itch» eller psoriasis?

Spørsmål

Jeg har slitt med regelmessig kløe på pungen siden april/mai (ikke helt sikker). Kløen kommer og går og er til tider veldig intens. Noen dager klør det ikke i det hele tatt og andre dager klør det veldig mye, oftere på morgenen.

Kløen kommer fra rosa/rød runde flekker som kjennes litt hovne og fuktig ut. De er nederst på pungen og ved grensen til perineum. Det pleier å være mellom 1-2 hevelser av gangen og alltid i samme område.

Det hender at hevelsene forsvinner og blir erstattet med tørr flassende hud i områdene som hadde hevelse, huden i området som er påvirket kjennes også tykkere ut en huden på resten av pungen (også når det ikke er hevelse).

Har prøvd hydrokortisonkrem uten effekt. Dusjer regelmessig hver dag med mild kroppsvask Lano/Asan. Passer på å tørke underlivet godt etter dusj. Har ingen problemer med fuktighet i underlivet og det er som regel tørt der utenom rett etter dusj. Har ikke hatt samleie siden mars.

Mistenker at det muligens kan være «jock itch» da buksene jeg må bruke på jobb er litt trange i skrittet, men er ikke helt sikker.

Mann 23
Svar

Hei,

Forstår at du er plaget av utslettet til pungen din.

Bildene viser flekkvis utslett til pungen. Det er områder som er relativt velavgrenset mot frisk hud, det er rødhet, det kan virke som at utslettet er litt opphevet. Jeg tenker at det kan være flere årsaker til utslettet:

  1. Infeksjon med sopp. Det er dette som du omtaler som jock itch.
  2. Irritasjonseksem hygiene og overdreven vask og bruk av såpe.
  3. Har du utslett andre steder på kroppen, kan det være at utslettet på pungen kan være ledd i en hudsykdom. Eksempler på hudsykdommer som kan gi utslett i underlivet er psoriasis, kontakteksem, seboreisk eksem, lichen og atopisk eksem.

Utfra hvordan utslettet ser ut, synes jeg ikke forandringene passer med utslettet man ser ved «jock itch», men jeg synes at forandringene kan passe med forandringene man ser ved psoriasis. Psoriasis behandles blant annet med kortisonkremer som er sterkere enn den man kjøper reseptfritt. Diagnosen må settes av lege som undersøker deg . Siden du har hatt plagene så lenge synes jeg det er lurt av deg å kontakte fastlegen din for en vurdering. Legen din vil ta opp en sykehistorie, undersøke huden din og kunne stille en diagnose. Legen vil også kunne undersøke om du har soppinfeksjon (jock itch). En soppinfeksjon behandles på en helt annen måte.

Frem til timen hos legen kan du prøve å smøre huden med en salve som inneholder ichtammol. Denne kjøpes reseptfritt på apoteket. Det kan kanskje lindre plagene dine noe.

Håper dette var til hjelp! Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsbilde øverst: moj0j0 (innfelt) og sweetheart studio / Shutterstock / NTB/

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-