image: Kløe, svie, smerter og små blemmer på skulderen- helvetesild

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe, svie, smerter og små blemmer på skulderen- helvetesild

Spørsmål

Hei! I forrige uke kjente jeg det begynte å klø og svi på skulderen. Det var som om hele området mellom skulder og hals og ned mot brystet var «solbrent». Etter noen dager begynte jeg å få utslett på brystet. Det kom også noe i nakken og på halsen. Først var det bare hovent og rødt, som et myggstikk. Nå er det små blemmer i utslettet. Jeg har smerter i samme området, det stikker og svir og er til tider uutholdelig. Etter litt over en uke er det mest kløe i samme område, både der jeg har utslett og rundt. Har våknet på natta med store smerter i huden og i en av musklene i nakken. Kan det være helvetesild? Og hvorfor får jeg det i så ung alder? Har lest meg fram til at stress kan være en årsak. Og det har jeg hatt mye av i det siste. Ville bare høre om det kunne være helvetesild.

Kvinne 39
Svar

Hei,

Jeg er enig at plagene dine kan skyldes helvetesild, herpes zoster. Området som er plaget kan passe med et hudområde som får sin nerveforsyning fra en ryggmargsnerve som kalles C4. Helvetesild forårsakes av vannkoppviruset. Helvetesild kan sees i alle aldersgrupper, men er vanligere med økende alder. Det er ikke uvanlig å se helvetesild hos personer i din alder. Stress er en vanlig trigger.

For å forhindre et voldsomt utbrudd samt å forhindre plager i ettertid er det aktuelt å behandle helvetesild med medisin som hemmer viruset. Behandlingen er mest effektiv ved oppstart innen 72 timer etter at plagene startet. Hvis det er utvikling i utslett og smerter kan det være aktuelt å starte med behandling selv om det er gått over 72 timer. Det er derfor lurt å kontakte legen din og be om vurdering og om det er aktuelt å starte med medikamenter. Legen vil også vurdere om det er aktuelt med smertelindrende behandling med salver og/eller tabletter.

Illustrasjon øverst: Lightspring / Shutterstock / NTB