Kløe på ryggen

Spørsmål

Har i 3-4 måneder nå hatt en moderat kløe som kommer og går flere ganger til dagen i et avgrenset området på ryggen. Har dager innimellom der det nesten ikke klør. Området som klør er ca. 2x3 cm stort og lokalisert ca. midt på ryggen, 1-2 cm. til høyre for ryggraden. Huden har ingen tegn til utslett, området er ikke hovent, tørt, vondt eller på annen måte irritert. Det er ingen føflekker i området som klør, men det er et par føflekker rett utenfor området, men disse ser forholdsvis ufarlige ut. Det klør mest om morgenen når jeg våkner, ellers kan kløen ofte fremprovoseres spesielt når jeg bøyer meg fremover slik at huden/musklene på ryggen strekkes. Eksempelvis når jeg bøyer meg ned i sprinklesengen for å plukke opp sønnen min, eller jobber ute i hagen eller strekker opp armene for å dra av meg en genser. Klør sjelden når jeg bare sitter i ro. Hadde en lege som så på det for en måneds tid siden, sa da at det ikke var så mye å gjøre så lenge det ikke viste noe på huden i området, men at jeg kunne følge med om det eventuelt vokste frem en føflekk eller annet i huden. Har av og til smurt ryggen med fuktighetskrem, det lindrer litt men føler ikke det løser problemet. Det kan nevnes at det til å begynne med ikke føltes ut som kløe men mer som prikking eller noe som krøp under huden, men nå føles det mest som en vanlig kløe. Er ellers i fin form, og bruker ingen medisiner. Er det noe jeg kan prøve for å lindre dette? Er det greit å vente en stund til for å se om det gir seg før jeg eventuelt oppsøker lege?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. Deler noen tanker rundt mulig årsak. Kløe uten utslett er alltid en vanskelig tilstand å gi sikre svar på. Legger ved en link med vanlige årsaker til kløe. Alternativer man som hudlege tenker på er:

A: Urtikaria factitia. Dette er en friksjonsutløst type kløe hvor man får lett elveblest i huden ved trykk på huden. Kløe gir her mer kløe. En forventer ved denne tilstanden lett rødhet i området. En test er å risse forsiktig og se om det danner seg en liten rød hevelse etter 5-10 minutter. Behandles med anti-histaminer.

B: Lichen simplex: Noen har en "kløende hud" uten at man finner noen hudsykdom. En snakker her om en kløsyklus hvor kløe gir mer kløe. Viktig del av behandlingen er selv å unngå friksjon på området, samt lokalbehandling. Aktuelle ting man kan forsøke er å dekke området med en Duoderm plate (myk hudplate) en 4 ukers tid (skiftes en gang i uken). Det kan fungere veldig godt. Regelmessig bruk av fuktighetskremer er også nyttig.

C: Notalgia paresthetica er en kløtilstand som skyldes en irritert nerve. Det er mest vanlig på en side øverst på ryggen, men kan forekomme nederst på ryggen. Vanligvis ensidig. Det kan forkomme hvis man har hatt prolaps eller ryggproblemer. Xylocain gel som er en bedøvende krem forsøkes også noen ganger.

D: Som du har fått beskjed om før bør man kontakte lege hvis det er et synlig utslett, føflekker eller andre hudforandringer i området bør man la en lege se på det.

E: Hvis man har hatt helvetesild i området kan det gi vedvarende nervekløe over lang tid.

Linker:
www.oslohudlegesenter.no/utslett-og-kl-e-hid-98.html
www.oslohudlegesenter.no/utslett-p%C3%A5-ryggen-hid-312.html

Klarer ikke gi sikrere svar men håper det var litt bakgrunnsinformasjon til nytte. Hvis du får utslett kan det også være nyttig å la en hudlege se på det. Ta gjerne bilder hvis dette skjer så du har de lagret.