Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe på hendene

Spørsmål

Hei. Jeg plages av en intens kløe i hendene ingen har noe forslag til årsak for eller behandling av. Kløingen oppstår plutselig, stråler vanligvis ut fra fingerroten og sprer seg. Hvis jeg klør tilbake forverres det. Det er så intenst at jeg klør meg til blods. Det har også en tendens til å spre seg oppover underarmen. Hvis jeg er tøff og ikke rører det og konsentrerer meg om ikke å tenke på det, så går det over i løpet av ti min. til en halvtime.

Mann 76
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. I første omgang må man så langt mulig få avklart årsaken til køen. Årsak kan falle i 3 hovedkategorier: 


A: Det første man tenker på ved plutselig kløe som stråler ut fra fingrene og sprer seg er "nervekløe". Det er vanligst i nerven som går ved håndleddet, og kløe samt prikking oppstår da typisk i de ytre tre fingrene. 


B: Som hudlege vil man alltid vurdere en hudsykdom som årsak. De vanlige tilstandens om gir kløende utslett på hender er eksem, psoraisis, soppinfeksjon og lichen planus. Ved alle disse sykdommene forventer man å se et tydelig utslettt. Så de er aktuelle forklaringer, hvis du har utslett i de samme områdene som klør. 


3. En tredje mulighet vil være en variant av elveblest som rammer hendene. Det kan gi periodevis sterk kløe, hvor man ofte ser noe hevelse og rødhet i huden. Ofte vil denne kløen bli mer intens hvis man klør på den. 


Så hva bør du gjøre?

Som nevnt over er behandling helt avhengig av årsak. Så man må prøve å få avklart den først. Hvis legen din er usikker, få en henvisning videre til en hudlege (ved utslett) eller nevrolog (hvis man mistenker nervesmerter). Ta gjerne bilder av huden hvis det oppstår utslett. De fleste tilstandene over har god behandling. Eksempelvis behandles eksem med kortisonkremer, soppinfeksjon med soppdrepende kremer, elveblest med anti-histaminer og nervesmerter noen ganger kirurgisk. Så dette vil være helt avgjørende med plagene du har. 


Håper svaret var litt bakgrunnsinformasjon til hjelp!