Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe over hele kroppen, spesielt på leggene

Spørsmål

Jeg er sterkt plager av kløe over hele kroppen. I mange tilfeller spesielt på leggene. Det er som om det brenner dersom æ klør. En videre fremkommer det småe , ja hva skal æ si, utvekster som går bort når æ klør. Æ e videre veldig trøtt og uopplagt og må tisse ofte. Som forklart e æ meget plaget av dette og det har vart over meget lang tid.

Mann 86
Svar
Du er plaget av kløe til flere hudområder, mest uttalt er det til legger. Du opplever at det brenner i huden når du klorer. Du har utvekster , nupper, som du klorer av . Kløe kan ha mange årsaker: - Tørr hud. Huden blir tørrere jo eldre man blir. Hudtørrheten er mest uttalt til legger. Det å ha svært tørr hud kan føre til kløe og kloring. - Sensitiv hud som reagerer på lokalirriterende produkter. - Hudsykdommer- det er flere hudsykdommer der kløe er et hovedsymptom. Hos de aller fleste er utslett fremtredende. Du beskriver et utslett som er nuppete som du klorer av. Kanskje det er talgvorter du har? Med økende alder er det vanlig med talgvorter. Disse kan hos endel føre til kløe og kloring. Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/seborreiske-keratoser-senilvorter/69001238
- Infeksjon med for eksempel skabb. Bor du sammen med noen som er plaget av kløe? Skabb smittes ved langvarig direkte hudkontakt. Om du har hatt langvarig direkte hudkontakt med andre, er det lurt å spørre om de er plaget med kløe.
- Sykdommer andre steder i kroppen. Flere sykdommer kan gi kløe. Da er ofte allmenntilstanden påvirket.
- Medikamenter
Det kan være flere årsaker til din kløe. Jeg vil anbefale deg å smøre huden din godt med fuktighetskrem. Det kan virke lindrende på kløen og samtidig vil det behandle tørr hud.
Hvis ikke kløen gir seg i løpet av noen dager ville jeg anbefale deg å kontakte lege for undersøkelse og utredning. Siden du føler deg i redusert allmenntilstand, er det viktig med undersøkelse hos legen din.
Håper dette var til hjelp.