Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og utslett rundt endetarm

Spørsmål

Hei, Barnet mitt har ofte problemer med rød og irritert hud rundt endetarmen. Innimellom blir det smertefullt å skulle tørkes etter dobesøk, og det irriterer og klør veldig. Jeg legger ved et bilde. Er det noen krem man kan smøre på, eller hvordan anbefaler dere at man behandler dette? På forhand takk.

Mann 7
Svar

Hei,


Utslett og kløe rundt endetarm er smertefullt og veldig plagsomt. Det er flere forklaringer på plager med utslett og kløe rundt endetarmen hos små barn. Utslettet barnet ditt har er velavgrenset mot frisk hud, det er hissig rødt og noe væskende. Du nevner ikke annen hudsykdom, så jeg regner med at dette er det eneste stedet barnet ditt er plaget av utslett. Det er derfor mest sannsynlig at det er ytre påvirkning som fører til plagene.


Irritasjonseksem

Hos barn er irritasjonseksem og infeksjon vanlige årsaker til kløe og utslett rundt endetarmen. 


Et eksem i dette område kommer ofte på grunn av irritasjon. Du nevner ikke noe behandling som er forsøkt, men om dere har smurt kremer rundt endetarmen i lengre tid kan man også vurdere om barnet ditt har utviklet en allergi mot det som er smurt på området. 


Irritasjonseksem er vanlig å få i dette området. Det kan være vanskelig å få rengjort seg ordentlig etter dobesøk. Hos noen kan plagene komme av obstipasjon, det betyr at magen er treg og det er sjeldne dobesøk. Man vil da kunne oppleve noe avføringsiv. Rester etter avføring vil kunne gi irritasjon og eksem. 


Optimal rengjøringen av huden rundt endetarmen er svært viktig. Det å vaske huden ren i lunkent vann med bruk av dusjolje er det mest skånsomme. Når det er utslett bør dette gjøres morgen og kveld. Rengjøring etter dobesøk kan være vanskelig for små barn. Hvordan og hva man rengjør med er viktig. Toalettpapiret bør være mykt og med minst mulig tilsetningsstoffer. Det å fukte en myk papirklut og tørke med dette vil kunne hjelpe på rengjøringen grundig og mer skånsom. Det er nyttig å klapptørke istedenfor å gni.  


Andre viktige ting man kan gjøre er å bruke bomullstøy som er myke og luftige inntil huden. Det er viktig å unngå kloring. 


Det å bruke en krem som beskytter hudbarrieren er nyttig. På apoteket kan du få råd om forskjellige barrierekremer som kan hjelpe. De bør inneholde sink og evt iktammol. Denne kan man benytte morgen, kveld og etter hvert dobesøk, hvis det er mulig. 


Infeksjon

En infeksjon i dette området kan også gi plagene som barnet ditt har. Infeksjon med barnemark er ikke uvanlig . Se denne lenken om barnemark: https://www.lommelegen.no/barnehelse/artikkel/barnemark---veldig-smittsomt/68997935. Infeksjon med sopp og streptokokker i området rundt endetarmen kan også gi samme plager. Kontakte lege

Hvis rådene om rengjøring og påføring av salve ikke har noen effekt etter en til to uker, er det lurt å kontakte legen for undersøkelser og prøvetaking. 


Håper dette var til noe hjelp!