Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og utslett - elveblest

Spørsmål

Hei, Litt om meg: Mann i 20-årene, driver mye med fysisk aktivitet og har generelt god helse. Jeg hadde skabb i 2016, og fikk deretter elveblest (som en hudlege mente var en konsekvens av skabb). Elveblesten (som jeg behandlet med daglig inntak av antihistamin) ga meg tydelige hevelser og rødhet i huden, og varte i ca ett år. Deretter stoppet de fleste symptomer på elveblesten, men kløen fortsatte og jeg var helt avhengig av å ta antihistamin hver dag. Nå idag, fire år senere, tar jeg fortsatt én tablett antihistamin (Cetirizin 10mg) hver dag. Fastlegen min sier at antihistamin er ufarlig (bortsett fra vanlige symptomer som trøtthet o.l., noe jeg ikke sliter med). Én til to dager uten antihistamin går iblant fint, men så begynner kløen å angripe meg slik at jeg må fylle på med antihistamin. Kløe i huden, prikking i fingre og ansikt og ubehag. Det hjelper generelt ikke å unngå histaminrik mat, noe jeg har prøvd flere ganger. Kløen virker heller ikke å være korrelert med grad av fysisk aktivitet/stress. Føler meg sårbar som er avhengig av pillene, og lurer på om min situasjon er noe andre også sliter med. Er det noe jeg kan/bør gjøre for å kontrollere at kroppen min er som den skal, eller om dette er symptomer på noe annet underliggende. Kan man f eks ta en test for å avgjøre om man har generelt høye histaminnivåer? Er det dette som kalles histaminintoleranse? Kan jeg fortsette slik jeg gjør idag i all evighet? Jeg håper legene jeg har vært i kontakt med har rett i at sykdomsforløpet skabb, elveblest og kronisk kløe er "naturlig", og at jeg ikke trenger å bekymre meg.

Mann 24
Svar

Hei,

Det høres ut som at du har kronisk spontan elveblest. Det er veldig plagsomt! Og det er ikke uvanlig at plagene og bekymringene gjør at livskvaliteten påvirkes. Du har endel spørsmål som jeg vil gi deg tilbakemelding på nedenfor:

Kronisk spontan elveblest rammer mange og plagene kan vare i mange år. Kronisk spontan elveblest er elveblest plager som kommer uten ytre påvirkning og har vart i over seks uker. Man tenker at utløsende årsak  hos mange kan være en infeksjon, som hos deg en skabb infestasjon. Triggere til elveblest er ellers medisiner som for eksempel ibux og andre NSAIDS. Det er derfor viktig å holde seg unna disse medisinene. Noen kan ha påvirket stoffskiftet, men ellers er de aller fleste helt friske utenom elveblesten. Hos de fleste finner man ingen trigger. Det er kroppen selv som lager reaksjonene. 

Elveblest behandles med antihistaminer opptil fire ggr vanlig dose daglig. Dette kan tas langvarig ( i uker, mndr, år). Dette er trygt. Antihistaminer er såpass trygt at til og med gravide og ammende kan bruke det. Som oftest vil plagene ved elveblest bli mindre uttalt med årene, og hos noen vil plagene forsvinne helt. Histaminintoleranse er omdiskutert, og det er gode studier på at innføring av histaminfattig kost er effektiv ved elveblest. Utfra det du skriver høres du ut som at allergitablettene tar bort plagene dine. Det er det som er riktig behandling. 

Det er ingen grunn til å ta blodprøve for å undersøke histaminnivået. Jeg er enig i det legene du har vært i kontakt med har sagt om at elveblest ikke er uvanlig.  Anbefaler deg å fortsette å ta en antihistamin daglig. Jeg tenker at du ikke trenger bekymre deg når du har generelt god helse.

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!