Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og skabb - Sensitiv hud og solbeskyttelse

Spørsmål

Hei, to spørsmål: 1) Kan man være smittet av skabb uten å klø hver eneste natt? For ca 6 uker siden var jeg på besøk hos en som har påvist skabb. Nå har jeg hatt et rart utslett på leggen i en uke, men små nupper som tidvis klør og blør. Hvis jeg tar en varm dusj blir det hissigere. Nuppene later også til å spre seg. Har hatt en natt der jeg sleit med å sove på grunn av kløe, men så roet det seg igjen og jeg sov greit neste natt. Jeg hadde også veldig røde knoker på hendene i forrige uke, men dette har også gått tilbake. Utelukker denne uregelmessigheten at det kan være skabb? 2) Kulde og sol: jeg har sensitiv hud og må beskytte meg med høy solfaktor og/eller skygge om sommeren. Om vinteren føles det som om jeg ikke finner noen god måte å beskytte meg på. Jeg passer på å smøre meg minst 30 minutter før jeg skal ut og ikke å vaske ansiktet om morgenen. Etter f.eks. en skitur i sol og kulde blir jeg likevel veldig sår i huden. Jeg har lest at undersøkelser har avdekket at kuldekrem faktisk kan gjøre vondt verre ved å legge seg som et lokk oppå huden. Kan det være at solkremen gjør det samme? Kan jeg bruke noe annet? Tror du eventuelt at det vil gjøre en forskjell å bruke en solkrem som ikke er såkalt vannfast?

Kvinne 38
Svar

Hei,

1. Skabb: Du lurer på om du kan være smittet av skabb. Du har vært på besøk hos en som har fått påvist skabb. Var dere i nærkontakt? Du har utviklet et utslett til leggen som gir deg kløe. Du har vært såpass plaget av kløe at du en natt ikke fikk sove grunnet kløen. Du beskriver at kløen har kommet og gått noe i intensitet og har vært noe uregelmessig. Basert på denne informasjonen synes jeg det er suspekt på skabb infestasjon. Hvis du har vært nærkontakt med den som hadde skabb, må du behandle deg selv. Hvis du ikke var i nærkontakt bør du undersøkes av lege.

2. Sensitiv hud og solbeskyttelse: Jeg forstår at du har en lys hudtype og derfor bruker solbeskyttelse daglig. Det kan være utfordrende å finne en god solbeskyttelse for sensitiv hud. Det er mye å velge mellom på apoteket. Den beste solbeskyttende kremen inneholder både fysisk og kjemisk filter. Fysisk filter kan hos noen legge seg som et lite lag på huden. Siden du opplever plager med sårhet i huden er det lurt å forsøke ut forskjellige solkremer. Apoteket har ofte prøver på forskjellige kremer liggende som du kan forsøke ut. Jeg vil tro at solkrem som har lite fysisk filter vil oppleves bedre for deg. Du lurer på om du kan bruke noe annet enn solkrem: Det å søke skygge og beskytte huden med klesplagg og store solbriller er gode måter å beskytte seg mot sol. Huden som ikke kan beskyttes bør smøres med krem som inneholder solbeskyttelse. Du lurer på om det er bedre å bruke en solkrem som ikke er vannfast. Noen solkremer er testet for dette. For deg er det lurt å fokusere på å finne en solkrem som  trekker godt inn i huden din som gir god beskyttelse og. Det er flott at du smører deg en halv time før du skal ut!

Håper dette var til  hjelp for deg!