image: Kløe og kloring på leggene. Leggeksem

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og kloring på leggene. Leggeksem

Spørsmål

Hei! Jeg har nå klødd på leggene siden nyttår, cirka. Jeg husker ikke nøyaktig når det startet, men det klør helt ekstremt. Dette er BARE på leggene. Det begynte med bare nupper etter barbering, typ inngrodde hår - og da hjalp det ganske mye med kroppsskrubb et par ganger i uken. Men nå hjelper ingenting, og kløen er mer intens.

Jeg har alltid klødd på vinterstid, da jeg blir veldig tørr i huden på denne årstiden. Jeg tenkte dersom at dette er helt normalt, og vil gå over snart. Men, denne gangen har det ikke det.

Jeg klør så mye at jeg ikke klarer å la stoppe, og da klør det jo naturligvis bare enda mer. Når jeg endelig har klart å slutte å klø sitter jeg igjen med enn brennende og sviene følelse på leggene, de bli ømme lenge etterpå. Dette har nylig oppstått. Jeg klør meg til blods.

Jeg har prøvd å dusje med Doktor Greve såpe, uten hell. Jeg har også prøvd dusjolje, uten hell. Jeg har også prøvd ulike typer bodylotion, men det hjelper ikke. Når jeg dusjer i kaldt vann blir det litt bedre før jeg føler trang til å klø igjen.

Kvinne 22
Svar

Hei,

Du har en voldsom kløe kun til legger. Du har tidligere hatt kløe om vinteren, men nå er det mer uttalt. Du har lagt ved bilder som viser oppklort hud og områder med utslett som er rødt og noe opphevet. Huden ser tørr ut.

Det er flere forklaringer til kløe og utslett på leggene. En forklaring kan være et eksem. Det er mange triggere til et leggeksem. Hos deg kan det være at du har en sårbarhet for tørr hud, kløe og eksem og at inngrodde hår og skrubb har vært en trigger. Kløe og kloring er en "ond sirkel" som er viktig å bryte.

Du har vært plaget lenge og jeg synes forandringene dine er ganske uttalte. Du vil sannsynligvis ha behov for kortisonkrem. Det er derfor lurt å oppsøke en lege, aller helst en hudlege, for undersøkelse og oppstart med behandling.

Det tar tid for oppklort hud å tilheles. Frem til du får time hos lege må du forsøke å bryte kløe/klore sirkelen. Her er noen tips: Det er lurt å ta fot/leggbad i lunkent vann med litt badeolje, klapptørke huden tørr når du er ferdig og smøre huden godt inn med en fuktighetskrem. Området bør dekkes til med mykt bommullstøy, bruk pysj med sokker om natten. Unngå triggere som såpe, dusjing i varmt vann.

Håper dette var til noe hjelp! Ønsker deg god bedring!

Illustrasjon øverst: Kittima05 / Shutterstock / NTB