Kløe og eksem

Spørsmål

Har ei jente på 4 år som utviklet atopisk eksem ved 6 ukers alder. Hun har primært hatt utslett om vinteren og det har blitt mye bedre med årene. Bruker canoderm forebyggende på hender og rundt munn på vinteren. Denne sesongen har hun hatt lite eksem frem til midten av januar hvor hun fikk et utbrudd. Utslettet roet seg raskt etter en kort kur med hydrokortison. Etter dette utbruddet har jenta utviklet en ekstrem hudkløe som er generalisert, spesielt ille på underekstremiteter, fotblad og mellom tær. Huden forøvrig er uten utslett og virker ikke spesielt tørr. Kløen er verst om kvelden og natten og påvirker ofte nattesøvn. Vi har innført smøreregime med fuktighetskrem X2 og oljebad annenhver dag, men foreløpig ingen effekt. Er det noe mer man kan gjøre? Har det noen hensikt å bruke hydrokortison på føttene når det ikke er utslett? Lurer også på hvordan prognosen er ift denne kløen/tilstanden er og om det er vanlig å klø så mye når man ikke har utslett? Til opplysning har hun i svært liten grad vært plaget av kløe tidligere, kun litt ifm utslett på hender. Denne generelle kløen har hun aldri hatt før. Takknemlig for svar. Hilsen søvnløs familie på fire

Kvinne 4

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. 


1. Dere gjør alt riktig hva gjelder hennes atopisk eksem. Det re fint å bruke canoderm forebyggende over tid. Hydrokortison er en svak kortison som kan brukes når det er utslett. Noen ganger gir vi også en sterke kortison ved 4-års alder hvis det er behov. 


2. Ved eksem vil man som regel se et rødprikkete utslett i huden som sammenfaller med kløen. Hvis det ikke er noe utslett i huden tror jeg ikke hydrokortison vil hjelpe. Når hun har en sterk hudkløe uten synlig utslett er eksem en mindre sannsynlig årsak. Hvis huden er rødflammete vil man vurdere elveblest. Det er relativt vanlig hos de med eksem, og kan behandles med et anti-histamin. Hvis hun har noe småprikkete utslett i samme områder vil eksem vurderes, samt også infeksjon slik som skabb. Det kan gi sterk nattekløe. Det er ingen hensikt å smøre kortison på hud uten utslett. 


3. Prognosen for atopisk eksem er generelt god. De fleste vokser av seg tilstanden. I studier har 80% vokst av seg symptomene innen 8 års alder, og under 5% har plager når de blir voksne. Det finnes ingen måte å forutse tidspunkt, så her behandler man symptomene så lenge det vedvarer. 


 Så hva bør du gjøre? 

La fastlegen se på huden først. Hvis man er usikker på årsaken til kløen, vil dere bli henvist til en hudlege. En vil da kunne utelukke andre årsaker, og om det er aktuelt å prøve et anti-histamin. Hvis eksem er årsaken er en litt sterke kortisonkrem ofte til stor hjelp. Håper svaret var til hjelp! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-