Kløe og cøliaki

Spørsmål

Min samboer har cøliaki og HD. Etter det vi mener har vært glutenfrikost de siste årene har HD-utslett på albuer og andre plager forsvunnet.

Det eneste vi lurer på er at han har veldig kløe på ryggen nesten bestandig. Det blir ikke utslett, bare sterk kløe og litt tørt og irritert.

Jeg lurer på om det kan skyldes ikke helt avholdenhet fra malt og jod? Vi spiser kveite ca. 1 gang i uka og laks/eller ørret tilsvarende, og han bruker noe salt. Når det gjelder malt, leste jeg akkurat nå at buljongpulver/-terninger inneholder malt. Det har vi ikke vært klar over og har brukt det ca. en gang i uken i sauser etc. Kan kløen ha sammenheng med dette?

Ville være takknemlig for snarlig svar og eventuelle råd og tips.

Kvinne, 57 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det høres ut som om din samboer har sin HD godt under kontroll, glutenfri kost er som dere vet helt essensielt for å minske symptomene fra både cøliaki og HD. Siden du skriver at utslettet på albuene er helt vekke, sammen med andre plager, så er det vel mest sannsynlig at ryggkløen ikke er et symptom på HD.
Kløe er et svært vanlig symptom ved en lang rekke sykdommer og tilstander. De mest vanlige tilstandene som gir lokalisert kløe på ryggen er tørr hud, psoriasis, betennelser i hårsekkene, samt noen mer sjeldne tilstander.

Det mest sannsynlige i din samboers tilfelle er nok tørrhet i huden, spesielt med tanke på at det ikke foreligger noe utslett. Jeg vil anbefale dere å lese artikkelen som er lenket til på toppen av svaret her. Der vil dere finne råd og tips om hvordan motvirke tørr hud.

Jeg kan selvfølgelig ikke utelukke at kløen har noe med cøliakien å gjøre. Når det gjelder jod så er det ikke den i seg selv som forårsaker kløen i HD, men den er nødvendig for at de reaksjonene som skaper kløe skal kunne skje. Antageligvis er det beskjedne inntaket av jod som du beskriver uten betydning, og vi trenger jo også noe jod for at stoffskiftehormonene våre skal fungere.
Jeg har ikke funnet ut noe om buljong som inneholder malt, derimot har jeg sett det beskrevet at det kan inneholde hvete. Som dere vet så skal personer med cøliaki holde seg helt unna produkter som kan inneholde gluten, dette gjelder også hvete og malt (som ofte er basert på hvete). Jeg vil anbefaler dere å bruke vegetabils buljong i matlagningen fra nå av.

Skulle ikke kløen på ryggen forsvinne ved å følge rådene mot tørr hud, eller når dere går over til vegetabilsk buljong, så ville jeg bedt fastlegen om en henvisning til hudlege. Som sagt så er kløe et vanlig symptom ved mange tilstander og sykdommer, både lokale hudsykdommer og mer utbredte sykdommer.

Tilslutt så fant jeg en fin side på internett med råd om kosthold for personer med cøliaki. Det kan godt hende dere har masse informasjon om dette men det skader ikke å besøke denne siden. Linken finner dere nedenfor.
Ellers har selvfølgelig Norsk Cøliakiforening massiv kompetanse på dette området.

Glutenfritt hjørne
http://home.online.no/~grokh/lien-family/kjokken/gf_corner.htmt

Håper dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-