Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og blemmer. Kan det være urtikaria?

Spørsmål

Jeg plages med kløe i huden spesielt på albuer, rygg, rompe og den tynne huden på føttene, men kan også dukke opp andre steder. Greier ikke la være å klø som medfører blemmer (striper) og rødt og sårt der jeg klør meg. Kan virke som at plagene er verre når jeg blir varm? Synes også at problemet har blitt verre etter som tiden går. Ble anbefalt av lege å ta allergi tabletter som kjøpes reseptfritt på apotek. Kan virke som dette har en viss effekt. Er ikke spesielt flink til og smøre meg med hudkrem noe jeg kanskje burde. Er det en krem du kan anbefale eller et legemiddel eller naturprodukt som funker. Har prøvd Aleo Vera fra Dr. Greve litt i det siste. Virker som det lindrer litt, uten at jeg er sikker på det.

Mann 67
Svar

Hei,

Forstår at dette plager deg! 

Du har kløe til flere hudområder. Kløen fører til at du klorer som igjen fører til utslett. På bildet du har lagt ved kan det se ut til at du har vabler (urtika).

Hvor lenge varer utslettet ditt?  Hvis utslettet ditt roer seg ned i løpet av et døgn kan utslettet passe med en hudsykdom som heter elveblest (urtikaria)

Utslettet kommer etter at du klorer og blir verre når du er varm. Når elveblest trigges av ytre faktorer kaller man det for en fysikalsk elveblest. 

Hvor lenge har du hatt utslettet? Hvis du har vært plaget over seks uker har du det som kalles kronisk elveblest


Elveblest er en vanlig diagnose. Elveblest behandles ofte effektivt ved å ta tabletter med antihistamin. 

Hvis det ikke utslettet roer seg, eller det blir mer uttalt, er det lurt å kontakte legen din for undersøkelse, vurdering og behandling. Hvis plagene blir langvarige vil du sannsynligvis ha behov for antihistaminer i lenger periode, da er det aktuelt å få antihistaminer på resept hos legen din.

Håper dette var til hjelp for deg!