Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe i endetarmen

Spørsmål

jeg har slitt med endetarmskløe i perioder de siste 20 månedene, men i det siste har det vært skikkelig ille. Jeg har prøvd en krem "AC3 komfort", men den hjelper ikke i lengden. Har av og til svie etter dobesøk. Første gang jeg opplevde det var når jeg var på ferie i USA sommeren 2017, og jeg antok da at det var pga. mye gåing + varme + trange bukser? Men nå gir det seg ikke og jeg har plager i lengre perioder. Hva kan jeg gjøre? Har ikke utflod eller blod i området.

Mann 20
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. 


1. Jeg synes du bør undersøkes av en spesialist for problemet. En bør undresøke huden for å utelukke noen hudsykdom. Det er også viktig å se etter en hemoroide, som ofte er kilde til vedvarende langvarig kløe. Avhengig av hvordan utslettet ser ut tas også noen ganger en sopprøve eller bakterieprøve. Det er fordelaktig å ta disse prøvene og undersøkelsen før man starter behandling. En vil også se etter en fissur (sprekk). 


2. Valg av behandling vil avhenge av årsak. Finner man tegn til infeksjon behandles det, og en hemoroide kan behandles kirurigsk. Noen har kronisk eksem og hudbetennelse i området. Her vil man ofte gi en kortisonkrem. Fra lege vil man typisk få en litt sterkere krem som er reseptbelagt, som brukes i 1-2 ukers tid. Av reseptfrie alternativer kan man bruke hydrokortison. 


Så hva bør du gjøre?

Optimalt lar du en lege se på det nærmeste tid om du har anledning til det.