Kløe foran endetarmsåpningen

Spørsmål

Morn Sliter med kløe i baken som begynte for par år siden. Det snedige er at jeg ikke merker noe til det daglig, men først når jeg er nær områdene. Det vil kun si under dusjing/kontakt med vann og etter dobesøk. Kløen er klart mest intens like foran endetarmsåpningen, dernest mellom rumpeballene. Etter dusjing og tørk (og litt kløing) går det som oftest helt over med en gang. Forsøkt par reseptfrie midler, men har ikke hatt noe effekt. eneste som har hjulpet noe er reseptfri kortisonsalve. Da er gjerne kløen borte de neste 2-3 dagene før det kommer tilbake. Dusjer hver dag. Forsøkt forskjellige såper uten at det har hjulpet. Ingen problemer med avføring, Hva kan det være? Noe jeg kan forsøke?

Mann 45
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svaret er at du bør la en hudlege undersøke deg med tanke på årsaken. Informasjon om problemet ditt er oppsummert på linken under: 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer/endetarmskl-e/


Kløe rundt endetarmsåpningen er veldig vanlig, og listen over mulige årsaker er lang. Veldig ofte er det en veldig enkel løsning på et langvarig problem. Behandlingen vil avhenge helt av hva som er årsaken hos deg. Som regel er irritasjon og sensitiv hud årsaken, men det kan være en underliggende sykdom som gir symptomene. Eksempelvis; Hvis prolbemet er en hemoroide kan disse fjernes. Av hudsykdommer er psoriasis og lichen sclerosus de vanligste. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg kan gi deg råd om rett fremgangsmåte. En må først få undersøkt huden i området, og utelukket en hemorroide. En tar noen ganger en bakterie og sopprøve hvis det anses nødvendig, eller en liten hudprøve (biopsi). Deretter konkluderer man om årsak og legger en behandlingsplan. Her er det ikke noe fasitsvar hva som er rett strategi. Hvis det er en infeksjon behandles det med antibiotika eller soppdrepende midler. Hvis det er psoriasis med kortisonkremer (gjerne sterkere enn de som er reseptfri), og det finnes kortisonfrie reseptbelagte kremer man kan bruke daglig. Ved hemoroider er som sagt operasjon en mulighet. 


Du må gjerne bruke en mild fuktighetskrem daglig som locobase eller miniderm. Det er ikke farlig å bruke hydrokortison periodevis. Men dette blir jo behandlingen du allerede har brukt på egen hånd. Så jeg synes du skal oppsøke en hudlege spesialist der du bor. 


Håper svaret var til hjelp!