Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klødd mye i huden og endring av hudfarge -eksem

Spørsmål

Hei! Jeg har de 2 siste mnd klødd mye i huden i området helt nederst på ryggen. Det startet i perioden når det var veldig kaldt og tørt ute, og jeg tenkte at dette var årsaken da det startet. En annen årsak jeg tenker er logisk er at jeg går med relativt stramme høytlivsbukser som kan irritere huden, da det er området i linningen og litt over hvor jeg klør. På den andre siden har jeg alltid gått med disse buksene, og skjønner ikke hva som skulle ha endret seg nå. Jeg har også i det siste lagt merke til at huden i området hvor jeg klør har fått noen "lysebrune" flekker, jeg legge ved bilde. Jeg er født med 2 lysebrune flekker i dette området fra før av, bare litt høyere oppe. Den ene flekken endret seg for noen år siden til et område med små mørkebrune flekker inni. Legen min sa at det var en føflekk som hadde tatt "selvmord", og vi fjernet den derfor. De sjekket den for kreft osv, men det var ingenting galt. Det er litt nedenfor dette området at det nå har oppstått disse flekkene og hvor jeg klør. Jeg lurer egentlig bare på hva som er årsaken til denne kløen og nå endringen av farge i huden? Er det noe krem jeg kan smøre på? Viktig å få med at det ikke klør så mye nå som for 2-3 uker siden. Har aldri klødd der før, og har heller aldri hatt noe kløe i huden eller noe form for eksem. Har generelt en relativt melaninrik hud hvor jeg raskt blir brun, men tar aldri solarium og er flink med solkrem. Har også en hudtype hvor jeg raskt får arr eller langvarige merker i huden etter skader på huden. Jeg har aldri kødd meg til blods eller fått noe sår av å klø i dette området.

Kvinne 25
Svar

Hei,


Du har lagt ved et bilde som viser forandringer til lenderyggen din. Det er tørr hud og et område med noe mørkere pigmentering. Det er et kloremerke i dette området. Arret etter fjerning av føflekk er litt høyere opp på ryggen din. 


Jeg er enig i din teori om at irritasjon fra bukser og endringer i været med kulde og tørr luft kan ha bidratt til å trigge din hudplage. Sannsynligvis har du/ har du hatt et mildt eksem. Du sier at du ikke har klort på det, men siden det er et kloremerke på bildet, tror jeg det er sannsynlig at du har klort på området når du sover. Det er ganske vanlig. 


Til dine spørsmål:


1. "Jeg lurer egentlig bare på hva som er årsaken til denne kløen og nå endringen av farge i huden?"Jeg tror kløen kommer av at det er tørr hud og et mildt eksem, en såkalt “inflammasjon”  i det området. Du skriver også at du har en hudtype hvor du raskt får arr eller langvarige merker i huden etter skader på huden.  Et langvarig eksem vil kunne føre til pigmentforandringer i huden på bakgrunn av samme mekanisme som ved skade i huden som fører til en “inflammasjon”. Denne pigmnetendringen vil gå tilbake med tiden om du behandler huden din optimalt. 


2. "Er det noe krem jeg kan smøre på?" Det er lurt å behandle den tørre huden din. Det gjøres med å ta kort karbad eller kort dusj (under ti minutter) i lunkent vann og bruk av hudolje.  Etter vask, klapptørker du huden forsiktig tørr og smører huden godt inn med fuktighetskrem. Smøring med fuktighetskrem bør gjøres minst to ganger daglig. Det er lurt å kjøpe kroppspleieproduktene på apoteket. 


Hvis  det etter en ukes tid ikke er bedring av plagene dine, er det lurt å kontakte lege for vurdering. Da kan det kan være aktuelt å behandle utslettet ditt med medisinske kremer. 


Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!