image: Kjæreste har skabb. Hvordan forholde seg?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjæreste har skabb. Hvordan forholde seg?

Spørsmål

Hei, Jeg har fått vite at min kjæreste bor sammen med en som har fått påvist skabb. De bor et stykke unna så har ikke sett han på en måneds tid. Han var derimot hjemme en uke nå og han fikk selv vite nyheten når han kom tilbake til hans egen leilighet nå. Hvordan skal jeg forholde meg til situasjonen?

Kvinne 19
Svar

Hei,

Kjæresten din har fått påvist skabb, dere har ikke sett hverandre på en måneds tid. Du forteller ikke noe om symptomer, så jeg regner med at du er uten plager. Du lurer på hvordan du skal forholde deg til dette. Du må behandles samtidig som din kjæreste. Alle personer som bor sammen med en som er smittet og seksualpartner(e) må behandles og gjennomføre en grundig miljøsanering. Det er viktig å behandle seg på likt (synkront) for å unngå ping pong effekten. Du kan nemlig være smittet selvom du ikke ser noen forandringer eller ikke har noen symptomer. Jeg vil forklare litt rundt dette.

Skabb er en midd som smittes mellom mennesker. Skabb smittes ved nærkontakt. Skabben lager ganger i den øvre del av huden hvor den legger egg. Skabben er veldig liten og er svært vanskelig å få øye på med det blotte øyet. Ved undersøkelse av huden vil en hudlege benytte seg av lupebriller eller dermatoskop, et håndholdt mikroskop, da er det lettere å finne skabben.

Skabben vil føre til en allergisk reaksjon og personen som er smittet vil oppleve kløe. Det kan gå flere uker før den smittede får plager. Ved første gangs smitte kan det ta fra tre til seks uker før personen blir plaget med kløe og evt utslett. Skabb fører, hos de aller fleste, til en voldsom kløe. De fleste blir svært desperate av kløen som medfører kloring og søvnproblemer. Kløen er spesielt uttalt til natten.

Skabb må behandles. Behandlingen er krevende og det er svært viktig at den gjennomføres nøyaktig. Huden må smøres inn med et middel som inneholder permetrin eller bezylbezoat. Dette kjøpes reseptfritt på apoteket. Behandlingen må gjennomføres i to omganger med en ukes mellomrom. Middelet må ikke vaskes av før angitt tid: 12 timer med permitrin og 24 timer med benzylbenzoat. Folkehelseinstituttet har laget en grundig oppskrift på hvordan selve behandlingen bør gjennomføres.


Hvis behandling med middel til bruk på huden ikke har effekt, kan det hos noen være aktuelt å behandle med tabletter som inneholder ivermektin. Det er da også et krav og miljøsanering.

Skabb kan overleve i mange dager uten hudkontakt. Miljøsaneringen må gjennomføres parallelt med behandlingen. Miljøsanering består i å vaske alt sengetøy og klesplagg på 60 grader. Klær og sko som ikke kan vaskes på 60 grader må legges bort i en lukket pose i syv dager.

Til slutt vil jeg poengtere igjen at det er svært viktig å gjennomføre behandlingen etter anbefalinger og sanere miljøet godt. Etter vellykket behandling vil kløen avta merkbart og gradvis forsvinne. Plagene med kløe og utslett kan vare i flere uker etter vellykket behandling. Disse plagene kan behandles med allergitabletter og kortison- og fuktighetskremer.

Ønsker deg lykke til med behandlingen!

Medisinsk illustrasjon av skabb øverst: SciePro / Shutterstock / NTB