Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan dette være kjønnsvorter ?

Spørsmål

Hei. Oppdaget for en/en og en halv måneds tid siden to flekker/prikker øverst på penisskaftet, like før penishodet. Jeg vet ikke hvor lang tid jeg har hatt de, men erindrer at jeg muligens kan ha fått bittelitt vondt/ubehag i området nå i vinter. Nå kjenner jeg ikke noen form for ubehag, om muligens en smule noen ganger når jeg masturberer, men dette er ikke vedvarende imens jeg holder på. Dette bekymrer meg noe enormt. Jeg mottok ubeskyttet oralsex like før månedsskiftet, men ikke samleie uten beskyttelse. Jeg har forsøkt å lese meg opp på om dette kan være en kjønnssykdom, en annen form for sykdom eller noe annet forbigående. Kan dette være herpes? Herpes er ille nok i seg selv, men enda verre er det om dette viser seg å se ut som syfilis-sjankere eller noe annet. Legger ved noen bilder, har forsøkt å ta med forskjellig lys og vinkel, samt markert rundt de to merkene. Håper dette ikke er noe fullstendig ille. Jeg forstår at merkene ikke har noen utpreget farge, men selv så ser jeg i hvert fall forskjell fra området rundt. Beklager for utleverende bilder og sikkert også beskrivelse.

Mann 26
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendte bilder. Jeg forstår at du har forsøkt å fotografere det du har bak penishodet fra flere sider og forsøksvis også fra forskjellig vinkel. Jeg har forsøkt å forstørre bildene samt også se dem fra forskjellig vinkel ved å bikke på maskinens skjerm, men desverre ikke med noen endelig diagnose på hva dette kan være. Hovedårsaken er sannsynligvis at området var fuktig når du fotograferte slik at refleksen fra denne fuktigheten effektivt forhindrer detaljene i bildene å komme frem. 


Imidlertid, ut fra det som kan bedømmes så bør du kunne ta dette med stor ro. Det mest sannsynlige er at det foreligger relativt flate condylomer eller kjønnsvorter, den aller vanligste av de seksuelt overførbare tilstandene. Condylomer skyldes HPV-virus og overføres nokså lett fra en person som også har condylomer. Det er på ingen måte alltid at disse fremtrer som synlige vorter, de kan like gjerne være temmelig flate og gå nesten i ett med den omliggende hud eller slimhinne. Imidlertid merker man ikke at man har dem i særlig grad, de gir vanligvis ingen symptomer som kløe, smerte eller lignende. Men de fleste vil ønske å fjerne dem, kanskje særlig fordi de jo lett overføres til andre ved seksuelt samkvem. Og hvis det dreier seg om vorter så kan du ha hatt dem en stund, det kan ta lang tid, månder, før de trenger å vise seg. 


Noen herpes er det lite trolig at dette er,  herpes kommer som små sår som flyter samme til ett sår som forsvinner av seg selv i løpet av en ukes tid. Vanligvis gjør det distinkt vondt når man kommer borti såret. Du spør videre om det kan være syfilis. Man skal selvsagt alltid være forsiktig med bastant å uttale seg om noe man selv ikke har sett og undersøkt, men sannsynligheten for syfilis er generelt så liten at det ville være nærmest oppsiktsvekkende, syfilis er en absoluttt sjelden sykdom i Norge blant heteroseksuelle. 


I første omgang synes jeg du skal ta en tur til fastlegen eller til noen annen lege i primærhelsetjenesten og snakke med ham eller henne, i de flste tilfellene vil et utslett som ditt være forholdsvis enkelt å finne ut av og behandle. Lykke til og god bedring !

  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-