Isotretinoin og mat

Spørsmål

Hei. Jeg har noen spørsmål angående bruk av isotretinoin der jeg er nervøs for om jeg har tatt medisinen feil. Spm 1: Jeg har pleid og ta disse tablettene like før jeg spiser middag da det står på pakken at de skal tas til middag. Har det noe og si for opptaket om de tas før eller etter middag? Har jeg gjort dette riktig? Spm 2: Har det noe og si om jeg enkelte ganger har tatt tablettene 5-10 minutter før middag? Vil tablettene fortsatt nyttiggjøre seg av fettet i middagen? spm 3: Jeg gikk på 20 mg iso i 10 mnd og 25 dager, er ca 54 kg. Da jeg slutte på tablettene kom småkvisene tilbake sammen med den fete huden allerede etter et par uker. Jeg har nå fått en forlengelse av kuren på grunn av dette hvor jeg skal ta 20 mg annenhver dag i 4 mnd. Hadde ingen kviser under kuren, og var heller ikke plaget med tørr hud, kun tørre lepper, og lurer på hvorfor kvisene kom så kjapt tilbake? Betyr dette at kuren ikke har virket for meg, og er sjansen stor for at kvisene vil komme tilbake etter endt kur nå som jeg har forlenget kuren? På forhånd takk for svar.

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet. Svarer på det punktvis under. 


1. Like før middag er en fin tid å ta isotretinoin. Det er anbefalt å ta med mat. Hvis du har tatt det noe før, er det helt OK. 


2. Ja. Det vil fortsatt nyttiggjøre seg av fettet i middagen. Så dette er perfekt. 


3. Håpet med kuren er å bli "kvitt" kvisene permanent. Det er mange ulike måter å doser isotretionoin på. At du fikk tilbakefall betyr ikke at kuren ikke har virket, og en forlengelse vil ofte kunne gi effekten man ønsker. Doseringen med en kapsel daglig er i "lavdose". Din lege kan vurdere om det er aktuelt å øke doseringen til f.eks 2 kapsler daglig. Men dette må gjøres i samråd med den som behandler deg. Effekt er relatert til totaldose. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg tenker det er naturlig du følger planen som nå er lagt med 4 måneder til, og har en kontroll hos legen din på slutten av kuren. Du kan fortsette å ta tabletten før middag. Håper svaret var til hjelp! 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn