Isotretinoin og hårtap

Spørsmål

Hei. Har nå gått på Isotrerinoin siden Januar. 40mg pr dag, mann 20, 65kg. Etter 2mnd merket jeg at hårlinjen trakk seg opp, og vikene ble større. Håret ble også helt tørt og dødt. Ønsker nå å avslutte kuren på grunn av dette.. Har vært kvisefri i et par månder nå, og ingen tegn til nye kviser. Ønsker helst å avslutte kuren så fort som mulig, men er dette lurt?

Mann 20
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. At huden i hodebunn blir tørr vil jeg ikke vært bekymret for. Det går over, og er en vanlig bivirkning. 


2. Hårtap kan være en bivirkning av isotretinoin, men er da midlertidig. Det vil normalt sett rammet håret diffust, og ikke bare i vikene. Så det høres ikke ut som en vanlig bivirkning. Men det finnes ingen test som kan bekrefte eller avkrefte det. 


3. En generell regel på isotretinoin er et man skal ha vært kvisefri ihvertfall en måneds tid. Du skriver huden har vært helt fin i to måneder. Jeg tenker det da vil være helt greit å avslutte kuren. Ta også gjerne en generell sjekk med blodprøver med jernlagre, stoffskifte etc. hos fastlegen som er viktig for hårveksten. 


Hvis hårtapet varer, vil man måtte vurdere vanlig mannlig hårtap. Det finnes behandling også for det, men la dette vente og se. Vi tar ofte en kontroll hos oss mot slutten av en isotretinoin kur, så kan du jo også diskutere det med hudlegen din. 


Håper svaret var til hjelp!