image: Intertrigo: Utslett hvor hud ligger mot hud

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Intertrigo: Utslett hvor hud ligger mot hud

Spørsmål

Har fått utslett under puppene og på sidene av vagina. Det klør og svir veldig. Lege mente det var sopp eller helvetesild. Jeg fikk beskjed om å bruke Zytrec og smøre med Canesten. Har gjort det og vaska meg med uttynnet grønnsåpe. Har gjort dette i noen dager nå. Litt mindre vondt i skrittet, men varmt og hissig under puppene. Er det noe mere jeg kan gjøre selv?

Kvinne 66
Svar

Hei.

Helvetesild vil aldri krysse kroppens midtlinje, sett forfra eller bakfra. Så et utslett som finnes på både venstre og høyre side av kroppen, kan pr definisjon ikke være helvetesild. Det kan vi følgelig utelukke her.

Under brystene og i lysken er steder på kroppen hvor hud ligger mot hud, og på slike steder blir det lett fuktig og varmt. Det er ideelle forhold for sopp. Slikt utslett hvor hud ligger mot hud, kalles intertrigo. Det blir lett sekundærinfisert med sopp.

Derfor ville jeg ha forsøkt å smøre et tynt lag morgen og kveld med Daktacort, som inneholder et middel mot sopp samt hydrokortison. Du kan kjøpe dette reseptfritt på apotek.

Jeg ville anta at det da vil bli gradvis bedre i løpet av noen dager. Hvis du merker det, kan du fortsette til det er vekke, men ikke mer en et par uker totalt. Jeg ville anta at det da vil forsvinne helt.

Skulle det mot formodning ikke bli bedre av dette, eller evt bli verre, må du naturligvis ta kontakt med fastlegen din for å få en ny vurdering av dette.

Du må også la være å vaske deg med grønnsåpe, for det er for sterkt for huden. I lysken må man naturligvis vaske seg, men bruk kun mildeste type intimsåpe eller babysåpe. Under brystene trenger du ikke såpevask, bruk bare lunkent vann / dusj.

Lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: NTB Scanpix/Shutterstock

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-