image: Intens kløe på legger, knær og albue. Kan det være dermatitis herpetiformis?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Intens kløe på legger, knær og albue. Kan det være dermatitis herpetiformis?

Spørsmål

Jeg har over 2 måneder hatt intens kløe, hovedsaklig på leggene. Først trodde jeg at det kunne være skabb, da jeg har hatt dette tidligere i år. Men symptomene har ikke vært like og nå har jeg begynte å få røde prikker som klør over hele kroppen, men hovedsaklig på leggene, knær og albue.

Jeg legger ved noen bilder og håper du kan gi meg et svar.

Mann 21
Svar

Hei,

Forstår at du er plaget og at du lurer på hva som er årsaken.

Du har i lang tid (to måneder) vært plaget av en intens kløe. Etterhvert har det tilkommet utslett til hele kroppen, mest uttalt til legger, knær og albuer. Du har lagt ved bilder som viser utslett som består av grupperte elementer i forskjellig størrelse, fra noen få millimeter til flere millimeter i diameter (papler og noduli). Disse ser ut til å være opphøyd (infiltrerte) i forhold til frisk hud. Utslettet er rødt.

Basert på denne informasjonen fra deg, tenker jeg at det kan være flere forklaringer utslettet ditt.

Jeg begynner med det vanligste: Skabb. Det er viktig å utelukke skabb. Du forteller at du har hatt skabb tidligere i år. Jeg regner med at du er behandlet for dette. Selv om du ikke kjenner igjen symptomene, er skabb veldig viktig å utelukke. Skabb gir en voldsom kløe og etterhvert tilkommer det utslett. Diagnosen stilles hos lege ved funn av skabbganger og/eller skabbmidd. Skabb må behandles.

Plagene dine og utslettet kan også passe med hudsykdommen dermatitis herpetiformis. Dermatitis herpetiformis er en sjelden hudsykdom. Sykdommen skyldes gluten overfølsomhet. Ved dermatitis herpetiformis kan det være gradvis eller rask innsettende kløe til hud, spesielt til albuer, knær og baken. Det tilkommer et utslett som består av grupperte elementer i forskjellige størrelser som er røde. Diagnosen stilles ved en blodprøve og en vevsprøve fra utslettet. Hos noen kan det være aktuetl å ta en prøve fra tynntarm.

Andre forklaringer kan være eksem eller psoriasis.

Jeg tenker at dermatitis herpetiformis kan være en aktuell diagnose. Det er derfor viktig med en undersøkelse og utredning hos legen din evt hos en hudlege. Du bør bestille en time. Frem til du får time kan du forsøke med god pleie av huden din. Det kan kanskje hjelpe litt med daglig bad, helst karbad, i maks ti minutter, og påføring av fuktighetskrem morgen og kveld. Det kan lindre kløe og klore plagene noe.

Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsbilde øverst: Anthony Ricci / Shutterstock / NTB