image: Intens kløe i hodebunn - hudsykdom eller infeksjon

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Intens kløe i hodebunn - hudsykdom eller infeksjon

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 70 år og har i halvannet år vært plaget av intens kløe i hodebunn. Jeg begynte med organisk hårfarge, kjøper shampoo og balsam på apoteket som er hudvennlige, jeg har fått ulike midler av legene for kløe og hudproblemer, sterkere og sterkere midler. Har vært hos fastlegen og deretter to ulike hudleger.

Jeg får bare nye midler på resept som absolutt ikke hjelper noen verdens ting. Den ene hudlegen sa jeg hadde litt sopp i hodebunn, den andre legen sa at jeg ikke hadde mer sopp en de fleste hadde. En lege sa jeg hadde litt rød hodebunn, men det tenker jeg kommer av kløen. Får ofte ømme kviser i hodebunn som dukker opp, men forsvinner etter hvert.

På nettet leser jeg at det kan ligge alorlige sykdommer bak, hva slags sydommer er det?

Ingen av legene har nevnt at det kan være en bakenforliggende sykdom.

Dette er så ille nå, at jeg er ganske fortvilet. Har i samme periode også mistet mye hår, men vet ikke om det er noen sammenheng. Vet ikke hva jeg gjør videre nå. Ønsker ikke enda flere midler eller spesialshampo på resept. Har prøvet alt mulig, men det skulle vel ha virket LITT, men det utgjør ingen forskjell.

Jeg har gjennom det siste halvannet år fått: Locoid, Dermovat, Fungoral og Diprosalic shampo. Føler at det ikke er noen vits i å gå tilbake til fastlegen, for det virket som hun var veldig usikker på hva dette kunne være.

Har ingen sykdommer ellers, bruker kun Hiprex (forbyggende mot urinveisinfeksjon) Har også prøvd å slutte med det i en lang periode uten at det hjalp noe. Har prøvd å sjekke mat, men ikke noe sammenheng med det jeg spiser og kløen. Har tidligere (5 år siden) tatt allergitest og var da ikke allergisk for noe.

Har prøvd ALT. Vet ikke hva jeg skal gjøre.

Kvinne 70
Svar

Hei

Forstår at du blir fortvilet når du har en uttalt plage som du ikke er funnet noen optimal lindring mot! Det er ikke mulig for meg å gi deg en diagnose utfra informasjonen du gir meg, men jeg skal gi deg noen tips.

Du er plaget av en voldsom kløe og har et utslett til hodebunnen. Du beskriver at du har et noe kviselignende utslett og noe håravfall. Jeg regner med at håravfallet er litt diffust (spredt til hele hodebunnen) og at det ikke er et flekkvis hårtap (tror du da ville skrevet at det var hårtap i noe større hodebunnsområder). Du har vært til flere leger. En har sett rødhet til hodebunnen og flere har sagt at det ser ut som sopp. Når de sier sopp, tror jeg de mener at det er noe flassing i hodebunnen din. Du sier at du ikke har andre sykdommer ellers, oppfatter da at du er hudfrisk ellers. Du har forsøkt mange kortisonpreparater uten at det har hatt noe effekt.

Kløe og utslett til hodebunn kan oppstå av forskjellige faktorer.

Det vanligste i din alder er hudsykdommer. En vanlig hudsykdom som gir kløe og utslett i hodebunn er seboreisk eksem. Jeg regner med at det er det legene som har undersøkt deg har landet på. Seboreisk eksem er svært vanlig. Ved langvarig seboreisk eksem kan man oppleve hårtap. Man omtaler seboreisk eksem som at det er “sopp i hodebunnen”. Det er ikke en infeksjon med sopp, men det er en reaksjon mot en sopp alle har til huden sin. Man ser at når man behandler seboreisk eksem med sjampo som inneholder ketokonazol (Fungoral som du har brukt) vil utslettet dempes. Jeg håper du fikk instruksjoner slik at du brukte sjampoen på riktige måte: Den skal gnis godt inn i hodebunnen og skummet skal virke i tre til seks minutter før du skyller ut og avslutter dusjen. Hvis du ikke gjorde dette, er det lurt å gi det et forsøk til. Andre hudsykdommer er psoriasis og andre eksemtilstander. Du nevner at du har byttet hårfargemiddel. Noen kan utvikle kontakteksem om de har kontaktallergi. En mulighet er at du har en kontaktallergi mot noen av hårproduktene du bruker. Kontaktallergi utredes hos hudlege.

Infeksjoner i hodebunn/hår kan også trigge kløe og utslett. Det vanligste er hodelus. Har du nærkontakt med små barn er det lurt å bruke lusekam og sjekke om du kan ha hodebunnslus. Det er enkelt å behandle med lusemidler!

Du stiller spørsmål om det kan ligge noe alvorlig sykdom bak kløen i hodebunnen. Plage med kløe til kun hodebunn er ikke forbundet med alvorlig sykdom.

Dette var noen tips fra meg. Hvis du ikke synes noe var treffende, tenker jeg det er lurt å oppsøke hudlege på nytt. I noen tilfeller kan det være aktuelt å ta en vevsprøve fra hodebunnen for å komme nærmere en diagnose.

Håper det var til noe hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsfoto øverst: Koy_Hipster / Shutterstock / NTB