Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Impetigo nese

Spørsmål

Hei ! Jeg har i lang tid vært plaga med sår i neseborene. Det starta i 2014,da jeg hadde en kraftig forkjølelse. Jeg har somregel sår i et nesebor av gangen, og det er alltid øverst i neseboret, altså mot nesetippen. Når det begynner å gro på ene siden, så starter det på andre siden. Jeg fikk en salve som heter fucidin hos en hudlege for noen år siden, og hvis jeg bruker den hver dag, så blir sårene helt borte. Hvis jeg slutter med salven, så kommer sårene tilbake. Jeg blir av og til betent i nesetippen på den siden jeg er sår, og da blir det en slags mandel-aktig lukt. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette en gang for alle ? Jeg trodde kanskje det ble værre av å bruke nesehårtrimmer, så jeg lot være å klippe nesehårene i 2 mnd uten at det ble noe forskjell.

Mann 47
Svar

Hei,

Plagene du får til nesen kan ha flere forklaringer, men jeg synes det best passer med impetigo, eller  brennkopper. Det passer med hvor du har plagene og at plagene forsvinner når du bruker fucidin (antibiotika krem). Se denne lenken. Det er ikke uvanlig å bli plaget til nesebor-området. Brennkopper forårsakes vanligst  av bakterier som kalles gule stafylokokker (Staphylococcus aureus). Du er sannsynlig bærer av disse bakteriene i nesen din. Det er ikke uvanlig, rundt  tre av ti er bærere av gule stafylokokker i nesen. 


Det er noen grep du kan gjøre for å forhindre at det setter seg infeksjon: 

-Vask området godt med med vann morgen og kveld. 

-Smør morgen og kveld med en sårsalve du kjøper på apoteket, den bør ikke inneholder antibiotika. Fucidin bør man ikke bruke langvarig, det er sett at noen av de gule stafylokokkene kan bli resistente. 

- Ikke pirke i nesen. Plagene i nesen vil nok gi deg kløe, det er viktig å passe på å ikke pirke og pille i det  området slik at det ikke blir sårdannelse.


Om du ikke opplever at dette bedrer tilstanden er det lurt å kontakte legen din for vurdering.  

Håper dette var til hjelp for deg!