Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ikke insektstikk i huden, men elveblest

Spørsmål

Hei! Jeg er plaget med stikk som klør. Har gjort en del research, men klarer ikke å finne ut av det. Detaljer: De ser røde ut, varierer litt i størrelse, men er som regel symmetriske. Noen ganger ser de helt ut som myggstikk, men ofte er de noe mindre enn dette. Noen ganger kommer de i klynger, andre ganger bare én og én. Som regel blir jeg stukket om natta, men noen ganger også på dagtid, tilogmed utenfor hjemmet. Jeg får de som regel i ansikt/hals, men har noen ganger fått stikk på ryggen, hoften eller andre plasser. De klør og klør, som et myggstikk. Om jeg klarer å ikke klø/ta på de, så stopper det gjerne å klø etter rundt en time. Men om jeg kommer borti igjen, starter det. Det går som regel over i løpet av ettermiddagen/kvelden, om jeg er flink og holder meg unna. Men neste dag våkner jeg opp med nye… Jeg tenkte først at det kunne være fuglelopper. Vi har tilogmed katt. Men dette begynte for flere år siden, lenge før vi fikk katten. Dessuten får jeg dem hele året rundt, også på vinteren. Og fuglelopper er, som jeg har skjønt, aktive på våren, og kun i noen uker/så lenge de får næring. Veggdyr tror jeg heller ikke det er. Jeg har aldri sett små mørke blodflekker på sengetøyet, og stikkene rives aldri opp når jeg klør. Jeg har også støvsugd madrass o.l. grundig, uten å finne noen spor. Det rare med dette er at jeg også våkner opp med kløende stikk når jeg overnatter hos andre. Vi har også flyttet to ganger, uten at dette har gjort noe med saken. Vi har byttet madrass en gang, og dyne/pute, uten at jeg har merket noe forandring. Min samboer har aldri blitt stukket. Kan det være at dette ikke er lus/loppe, men noe jeg reagerer på? Og i så fall, hva? Har litt vanskelig for å tro det, siden de ligner så mye på myggstikk. Blir veldig glad for tips og funderinger. Har i lengden blitt helt gal av dette!

Kvinne 32
Svar

Hei,

Jeg vil anse stikk som en lite sannsynlig årsak til plagene. Beskrivelsen din passer best med elveblest. Her får man røde kløende vabler i huden som kan likne på et elveblest. Mange er plaget over flere år. Det kan hos noen utløses av friksjon på huden. En test du kan gjøre selv er å risse på huden på ryggen. Se etter 5 minutter om det danner seg en rød hevelse. Varme og svette kan hos noen også være en faktor. Et stikk kan gi en liknende reaksjon, men her vil man se et lite "hull" i midten etter stikket, og det vedvarer som regel over flere dager.

Så hva bør du gjøre?

La legen din undersøke huden. Ta gjerne bilder når du får utslettet så du har det på legetimen. Hvis man konkluderer med elveblest vil det være aktuelt å sette deg på et anti-histamin. Hvis det ikke er tilstrekkelig vil du henvises videre til en hudlege for vurdering av behandlingen.