Hvitlige forandringer i munnslimhinnen

Spørsmål

Hei. Jeg har i det siste blitt redd for HIV da jeg har problemer i munnen. Jeg har fått munnskold/after gjentatte ganger (bare en om gangen), og for litt siden fikk jeg også munnskold bak i halsen. Igår fant jeg ett hvitt flekkete område på siden av tungen, og leste at dette kan være første tegn på hiv? Jeg har kommet frem til at det er dette som kalles leukoplakia? Leste videre at hårete leukoplakia er tegn på hiv, men syns ikke min er noe spesielt hårete i utsende. Den er glatt, med noen "sprekker", legger ved bilde av den. Jeg har også vært veldig mye trøtt og sliten, og var til lege som fant ut jeg hadde lavt stoffskifte. Jeg har bestilt hiv hjemmetest i posten og er nå livredd for at dette i munnen min er hårete leukoplakia!? Kan du bekrefte om det er det eller ikke? Jeg leste man kan få det av tobakk, jeg snuser ca. en boks om dagen og lurer på om dette kan være årsak? Jeg har ikke vært i noen "risikogrupper" etter som jeg vet, men man vet jo aldri hvem de man har vært med har hatt samleie med.. Jeg er i ett fast forhold og vet ikke om jeg bør snakke med kjæresten min om bekymringene før jeg eventuelt får tatt testen?

Kvinne 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendt bilde. Bildet viser et hvitlig område på siden av tungen med noe uregelmessige begrensninger spesielt nedad. Forandringen gir preg av et plaque som er en type belegning som synes å ligge over slimhinneoverflaten. Dette kan være mange forskjellige årsaker og trenger absolutt ikke være den som settes i forbindelse med HIV;- her er det mange muligheter. For det blotte øyet er det desverre ikke mulig å stille en sikker diagnose her, fordi denne type forandring er nokså lik fra sykdom til sykdom. Oral hairy leucoplakia slik den er beskrevet relatert til HIV er forårsaket av et virus som kalles Epstein-Barr virus, det samme som fremkaller mononucleose eller kyssesyken. Hairy leucoplakia kommer vanligvis nokså sent i et HIV-forløp. Vanlige munnskoll slik du beskriver har ikke noe med HIV å gjøre, og hverken tretthet, slapphet eller lavt stoffskifte forbindes med tidlige stadier av HIV-sykdom, medmindre det foreligger helt spesielle omstendigheter. HIV-viruset er videre et lite smittsomt virus. Siden du ikke har andre risikofaktorer for HIV enn å ha hatt noe ubeskyttet sex, så er nok sannsynligheten liten for at dette er forårsaket av immunsvikt, som altså er tilfellet hvis det skulle være HIV som ligger bak.    


Du forteller at du bruker en boks snus om dagen. Snus og annen bruk av tobakk kan ligge bak slike forandringer i slimhinnen og er kanskje det mest sannsynlige her.  

Ikke sjelden kan gjærsopp eller candida albicans fremkalle hvitlige forandringer i munnhulen, men ofte litt mer diffust utbredt enn det bildet viser.  

En ikke helt uvanlig sykdom er "lichen ruber planus", den kan ytre seg slik i munnhulen og kommer også med et nokså karakterristisk utslett på huden, spesielt på strekkesiden av armene og forsiden av leggene. Disse utslettene er rosafarget og klør ofte betydelig. Oftest forekommende i høyere alder. 

En annen diagnose som også står i forbindelse med hud er en sjelden sykdom som kalles lupus erythhematosus, den kan ha lignende hvitlige forandringer i munnhulen. 

Mer alvorlige diagnoser kan også i tidlige stadier komme med hvitlige forandringer i munnslimhinnen. 


I tilegg til disse er det en rekke andre tilstander som kan manifestere seg på lignende måter i munnhulen. Du kommer ikke utenom at dette må undersøkes.


Jeg tror at en god plan vil være i første omgang å kontakte tannlegen. Han eller hun kan enten selv eller via en spesialist få tatt en prøve eller en biopsi av området og få dette undersøkt på laboratoriet. Hvis det viser seg å være vanskelig er fastlegen adressen i første omgang, han eller hun kan også sørge for utredning av hva dette er.  Jeg kjenner ikke kvaliteten av HIV-tester på nettet, så kanskje du skulle få tatt en vanlig HIV-test hos fastlegen din, det er ikke på noen måte spesielt påfallende at man ønsker det og den er altså gratis i det offentlige helsevesenet. Lykke til og god bedring !