Hvit flekk i huden hos spedbarn

Spørsmål

Hei! Jeg har selv vitiligo, og fikk en sønn i juli. Etter et par måneder oppdaget jeg en lysere skjolde på hånden som så ut til å være avgrenset av en blodåre/vene. Disse skjoldene går igjen på hånden med en litt rødaktig kant rundt, noe jeg forbinder med litt naturlige «babyskjolder», men denne ene skjolden ser lysere ut. Jeg har vært hos hudlege, han brukte en lampe for å se om den ga utslag, men huden så jevn og fin ut. Han anslo at dette var en noe lysere skjolde i huden uten at det var tegn på vitiligo. Flere faktorer rundt denne skjolden gjorde at han ikke fikk denne diagnosen. Det er ikke symmetri, plasseringen på hånden stemmer ikke med hvor det stort sett starter og sjeldenhet ved spedbarns alder. Da vi skulle betale, nevnte han at det akademisk sett finnes hvite fødselsmerker. Jeg har lest at både vitiligo og andre depigmenteringer vil utgjøre en kontrast under denne lampen, noe hudlegen også sa. Har også sett på bilder, og det kan se ut til at disse lysere merkene var tilstede ved fødsel. Hva tenker du om hudlegens konklusjoner? Og ville det kommet fram ved lampen dersom det manglet pigmenter i det aktuelle området? Kan man bli født med vitiligo, eller er det stort sett noe som utvikler seg over tid? Merket er ikke så synlig på bildet, men hvitheten varierer i forhold til lysforhold.

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. En lysere skjolde eller flekk i huden hos spedbarn kan ha mange ulike årsaker. Av fødselsmerker er linkene under relativt vanlig (nevus anemicus / akrom nevus). Disse fødselsmerkene er helt ufarlige og ses som et lysere parti i huden, som ofte kun er på en side. Det er veldig sjelden å ha vitiligo ved fødsel eller i så ung alder, selv om det er beskrevet. 


https://www.dermnetnz.org/topics/naevus-anaemicus/

https://www.dermnetnz.org/topics/achromic-naevus


For oss som hudleger kan det være vanskelig å gi sikre svar når de er så unge. En woods lampe som hudlegen har brukt kan gi en antydning om årsaken. Ved vitiligo blir huden helt hvit under denne lampen, og forskjellen til omliggende hud tydligere. Endringen i farge er mye mindre uttalt ved disse fødselsmerkene. 

Så hva bør du gjøre? 


Det skal ikke gjøres noe med dette foruten å bruke solkrem og følg med området. Skulle det være noen endring i fremtiden ta en kontroll hos hudlegen dere har vært hos. Håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn