Hudutslett

Spørsmål

Har fått utslett som startet i lysken, senere fått også på brystene, nedenfor brystene og på magen. Utslettene er røde og ujevne i størrelsen. De klør ikke. Utslettene kom i løpet av 5 dager. Har stabilisert seg nå.
Har fått vite at det sannsynligvis skyldes et virus. Ble også sjekket for Parvovirus.
Er det noe jeg kan gjøre ?
Hvordan virker virus inn på fosteret ?
Har forstått at Parvovirus er farlig for gravide; hva kan skje med fosteret og hvordan vil jeg merke dette ?

Relevante sykdommer/medisiner: Gravid uke 18

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Parvovirus er det viruset som gir det vi vanligvis kaller den femte barnesykdom. Barna får lett feber etterfulgt av utslett i ansiktet (røde kinn) og etterhvert også ofte på armer og ben. Hos voksne vil utslettet av og til mangle, men noen får ledd- og musklesmerter. Mange vil ikke merke noe til infeksjonen.

Når det gjelder graviditet og parvovirusinfeksjon er det sjelden det oppstår komplikasjoner. Faktisk er det slik at de fleste fosterne ikke blir smittet! I svært få tilfeller utvikler fosteret anemi og hjertesvikt som følge av en parvovirusinfeksjon. Hvis det er slik at du testet positivt på parvovirus vil nok jordmor og lege følge ekstra nøye med på tilveksten av fosteret.

Vanlige virusinfeksjoner som forkjølelse og omgangssyke påvirker vanligvis ikke fosteret.

Utslettet du beskriver kan godt skyldes en virusinfeksjon, men kan også være en soppinfeksjon. Soppinfeksjon i huden kan fremstå som røde utslett, uregelmessige i form og størrelse og uten kløe. Diagnosen kan stilles ved å skrape litt i huden og sende dette hudavskrapet til dyrking og mikroskopering. Behandlingen vil evt. være å smøre utslettet med en krem mot soppinfeksjon (feks. Canesten, Klotrimazol eller Lamisil). Om du skal bruke slike medikamenter under graviditeten må du imidlertid avklare med legen din.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-