Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hudspørsmål

Spørsmål

Hei,

Jeg har to tilstander jeg lurer på. Den første er huden mellom de to ytterste tærne på den venstre foten. Huden i denne gropen er hvit og tilsynelatende død. Jeg har lagt ved bilder. Jeg kan bruke en pinsett å dra av ganske mange lag med hud i denne gropa uten å merke noe eller å begynne å blø. Under ligger det bare et nytt lag med slik hvit, "død" hud. Jeg har gjort dette flere ganger - dratt av alt av den huden frem til jeg kommer til normal hud med nerver og som blør. Det gror igjen hver gang, men det gror igjen med den samme hvite, "døde" huden. Det lukter også vondt av denne huden. Jeg tenkte først det var fotsopp, så jeg gjorde en engangskur mot fotsopp for ca. 2 uker siden. Huden ble kanskje litt annerledes, men ikke normal. Jeg har hatt dette en god stund, ihvertfall 2-3 år. Det er ikke knyttet til smerter eller plager på noen måte. Så jeg lurer på: Hva kan dette være? Hvordan kan det behandles?

Den andre tilstanden jeg lurer på er at jeg støtt og stadig kjenner jeg har slimtråder i huden på innsiden av munnen (innsiden av kinnene og leppene). Dette har jeg hatt før, men da har det gått over ganske kjapt. Men denne gangen har det vart mye lengre. Det er spesielt om morgenen jeg merker at jeg har det, men også på kvelden og midt på dagen. Disse slimtrådene er hvite, klebrige og ganske sammenhengende. Jeg merker at de er der med tunga, og må fiske de ut ved å dra fingeren langs innsiden av kinnene. Jeg kan da se de som tynne, hvite tråder på fingeren. Første gang jeg merket dette var i høst en gang, kanskje rundt september 2016. Det gikk som sagt over da, men har kommet tilbake og vært litt av og på etter det. Jeg kan nevne at jeg nylig har vært igjennom en antibiotika kur, og jeg har magetrøbbel som virker å være knyttet til det jeg spiser. Gluten virker å påvirke negativt. Spørsmålet her er det samme. Hva kan det være? Bør det behandles? Evnt. hvordan?

Hilsen mann 21.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

1. Gjærsopp som du nevner er en vanlig årsak til irritasjon, rødhet og utslett mellom tærne. Det gir ikke fortykket hud slik du fremstiller, eller en «grop» mellom tærne. En soppinfeksjon vil også bli helt bra med kortvarig bruk av en soppdrepende krem. Vanligste årsak til en grop og hvitlig hud mellom tærne er en liktorn (clavus). Det kan skyldes en lang rekke faktorer hvorav trykk, fuktighet, trange sko og eventuelle feilstillinger i tærne kan være medvirkende. For dette problemet bør du i første omgang la en lege se på det. Ved en clavus vil man typisk fjerne den tykke huden ved skraping eller kirurgisk først. Det er viktig å få ut «roten». En vil også noen ganger behandle det med frysing. Det er viktig samtidig å få avlastet trykket. Det kan være lurt å bruke en skumgummiplaster mellom tærne, slik at området ikke utsettes for noen belastning.

2. Vanligste årsak til hvitlige forandringer i slimhinnen i munn slik du beskriver er trøske. Det er en ufarlig overvekst av en sopp. Antibiotika er en vanlig trigger. Diagnosen kan bekreftes ved en enkel sopprøve (liten pinne). Hvis det er trøske behandles det stort sett lokalt med reseptbelagte midler.

Håper svaret var til hjelp. Jeg tenker et naturlig sted du kan få hjelp for disse tingene er først via din fastlege.