Hudproblemer

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 20 som tok Mirena spiral for snart to år siden. Dette ble bestemt ettersom jeg syntes Loette var uberegnelig med mensen og det var en stressfaktor ift tid, ev. oppkast og diare. En tid etter jeg satt spiralen inn merket jeg betydelig mindre størrelse på brystene. Jeg fikk også masse kviser, noe som var overraskende ettersom jeg ikke har vært plaget med lignende før. Det verste gikk over etter ett halvt års tid, og jeg opplever det nå mere som periodevis uten sammenheng og i mindre grad. I tillegg gikk det nylig opp for meg at den økte behåringen på hals og hake også kan skyldes spiralen. Jeg fikk for en god stund tilbake sorte, tykke hår på halsen og har etterhvert som de gror nappet dem siden dette er sjenerende. På haken er det kommet noen tynne, lange. Ellers er jeg svært fornøyd med spiralen ettersom jeg slipper å tenke på pillen og har mistet mensen helt. Jeg merker også at humøret ikke svinger som da jeg gikk på Loette. Vil brystene vokse tilbake dersom jeg starter på pillen igjen? Tror du den sterke hårveksten vil forsvinne dersom jeg tar ut spiralen eller forverres dersom jeg lar den stå i? Er det noe lignende prevensjon du vil anbefale uten bivirkningene jeg har opplevd tidligere? Jeg har også masse sorte prikker i T-sonen. Er det mulig at dette også kan bli bedret dersom spiralen tas ut?

Kvinne 20
Svar

 Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Bytte av prevensjon er en vanlig årsak til akne. En utfordring med prevensjon er at det ikke finnes noen “fasit” hvordan huden vil reagere, og det varierer fra person til person. Akne er en kjent potensiell bivirkning av Mirena. 


2. Ved plager med akne og økende hår på halsen ville jeg anbefalt en rutinesjekk av hormone. De kan tas hos fastlegen som en enkel blodprøve. Det er for å utelukke en tilstand som heter PCOS som kan gi slike plager. 


3. Vi har god behandling for akne, så ser ingen grunn til å bytte spiralen som har fungert godt. Det finnes P-piller som bedrer akne og redusere hårveksten, men disse har generelt mer hormone og er i utgangspunktet ikke førstevalg (Yasmin, Diane) De har også en høyere frekvens av bivirkninger. 


4. Hva gjelder behandlingen av kvisene er de vanskelig å gi konkrete råd uten å ha sett deg. Ved letter plager og sorte prikker (hudormer) slik du beskriver vil ofte lokalbehandling med riktige type kremer være nok. Førstevalg fra lege vil ofte være Epiduo eller zalna gel. Ved betent akne gis ofte en kort kur med tetracyclin tabletter samtidig. Ved langvarige og uttalte plager vurderes en tablettkur som heter isotretinoin, som har høy sannsynlighet å “kurere” akne plagene på lang sikt. 


5. Det finnes tre behandlinger for hårvekst. Hvis hårene er mørke er hårfjerningslaser veldig effektivt. Ved enkeltstående hår er elektrolyse et godt alternative. En krem på resept som heter vaniqa kan også redusere hårveksten. 


Håper svaret over var bakgrunnsinformasjon til hjelp. Ta en sjekk hos fastlegen først. Hva gjelder huden oppsøk en hudlege hvis akne plagene fortsetter.