Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hudbetennelser - hidradenit

Spørsmål

Hei. Jeg fødte mitt første barn i 2014 siden da har jeg vært plaget med «hudbetennelser» i armhulene, dette kom og gikk over en lengere tid, men så roet det seg litt ned. I 2019 fødte jeg mitt andre barn og etter det kom disse hudbetennelsene tilbake men ikke bare i armhulene. I armhulene kan det bli store vonde byller med betennelse. jeg får også rundt brystene, her blir det sår som bruker lang tid på å Gro, små hulrom med betennelse, væske og blod, disse dukker også stadig opp på underarm, beina, magen, i ansikte. Noen dager er det rolig også blusser de opp igjen, har lagt merke til at samtidig som jeg får oppbluss så får jeg blemmer på våtlinjen på øynene og tungen. Jeg er alltid rød i kinnene og får stadig slike betennelser i ansikte. (Er ganske sikker på at d ikke er kviser.) jeg har må masse arr rundt brystene og disse betennelsene plager meg veldig. fastlegen min har sett på dette å alt hun sa var «Hmm» dette viste hun ikke va var, men henviste meg heller ikke til hudlege. Har du noen ideer om hva dette kan være? Jeg er under utredning da jeg har mye plager som ødem, nummenheter, tung pust, daglig smerter i kroppen osv. Jeg har i tillegg siden første fødsel fått ekstremt tørre føtter, veldig fortykket hud på hælene og d nytter ikke å slipe bort, kommer like fort tilbake, har av og til smurt med hydrokortison som ser ut til å hjelpe litt, leste litt om eksem/psoriasis under føtter, kan dette være tilfelle her? Har også vært helt nummen under venstre fot i 2år nå midt under ved hælen om d har nå å si.

Kvinne 31
Svar

Hei ,

Dette forstår jeg plager deg. Du har lagt ved bilde som viser byller og kviselignende forandringer i brysthuden og armhule. Du har også lagt ved bilde av fortykket hud på fotsåler. 

Jeg synes bildene av forandringene i armhule og bryst passer med forandringer man ser ved hudsykdommen hidradenit. Det er en svettekjertel sykdom. 

Forandringene kommer typisk til armhuler, lysker, baken og også bryst kan rammes. Behandlingen består i å unngå eller påvirke risikofaktorer som røyk og overvekt og behandle og forebygge dannelsen av nye byller og sår.

Førstelinjebehandling er å vaske området med bakteriehemmende såpe som inneholder klorhexidin, dette kjøpes reseptfritt på apotek. Andre linjebehandling er med reseptbelagt kremer og evt tabletter, dette kan legen skrive ut. 

Den fortykkede huden på føttene kan sees ved psoriasis, men da er det også andre hudforandringer. Det er mange som har fortykket hud til fotsåler. Anbefaler deg å  behandle med en fet krem som inneholder salisylsyre. Du kan få hjelp til å finne riktig krem på apotek. 

Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!