Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hud rundt øyne

Spørsmål

Hei! Har et spørsmål om huden rundt/under øynene mine. Jeg har vært lysere rundt øynene enn ellers i ansiktet i noen år, men nå har det blitt større forskjell og i tillegg har jeg fått litt større poser enn tidligere (mulig sammenheng med alder og kanskje gjentatte øyebetennelser?). QA Når jeg i tillegg blir fort rød i kinnene og at blodårene synes ganske godt under huden min, blir området under øynene seende hvit og blått ut. Jeg har med jevne mellomrom litt trøbbel med øyebetennelse og synes egentlig at det har blitt litt verre (posene) etter den siste betennelsen. Jeg lurer på qom det kan være en spesifikk grunn til/forklaring på dette, mindre pigment i huden i dette området eller evt andre «naturlige» forklaringer, og om det kan være noen enkel behandling som kan minske eller få bukt med problemet?

Mann 38
Svar

Hei,

Huden under øynene har en annen karakter enn huden ellers og kan derfor se lysere ut enn øvrig hud. Jeg vil gå igjennom punktene dine:


Poser under øynene: 

Det er riktig som du sier at med årene blir huden under øynene litt mer posete.  Du nevner øyebetennelser. 

Har du fått behandling med kortisonpreparater lokalt (topikale steroider)? Langvarig behandling mot øyebetennelse, spesielt hvis det er brukt kortisonpreparater vil gjøre at huden vil kunne bli litt mer rommelig og se litt posete ut. 


Mindre pigment i øyelokk:

Det er flere årsaker til avbleking av hud et hudområde: hudsykdom eller tap av pigment grunnet ytre årsaker.

Det er flere hudsykdommer som kan gi tap av pigment: 

  • En langvarig, kronisk inflammasjon, som kronisk øyelokkseksem vil kunne gi tap av pigment i området. 
  • En autoimmun hudsykdom som heter vitiligo, se denne lenken
  • Lokal behandling: Langvarig behandling med topikale steroider av hud- eller øye tilstand (øyebetennelsen din) vil kunne gi avbleking av huden.

Rødhet i kinnene: 

Vil medvirke at blekhet rundt øynene synes ekstra godt.

Jeg tror mest at avblekingen kan være et resultat av øyebetennelse som har ført til lokal blekhet. Dette vil gå tilbake med tiden. En medvirkende faktor til at du legger merke til dette er økt rødhet i kinn. 


Mulige løsninger på problemet ditt: 

  • Viktig å behandle huden rundt øynene godt med en god fuktighetskrem morgen og kveld, gjerne før du behandler øye- betennelsen din.
  • Rødheten gjør at blekheten er mer synlig. Du vil nok oppleve denne mindre uttalt om karene var mindre synlig. Dette kan mulighens behandles med en krem som inneholder brimonidin Se denne lenken . Dette er en reseptbelagt krem. Karlaser kan også være en mulighet for vedvarende utvidete kar i kinn. 

Håper dette var til litt hjelp!