Hud og tatovering

Spørsmål

Har sendt inn spørsmål før ang samme tema under «Tatovering og utslett». Jeg besøkte hudlege og fikk tatt en epikutantest. Den viste negativ på alt. Legen konkluderte med at det var en form for elveblest. Men jeg hovner ikke opp på områder jeg har ren hud ved støt eller friksjon. Det som har bekymret meg er at lymfeknutene på venstre hals (samme side så tatoveringene) er hovne. Man kan ikke se det, men kjenner det når jeg presser mot det. I tillegg er de epitroklæere lymfeknutene og hovne. (Kjenner to hovne klumper når jeg presser på huden). Elveblest symptomene kommer daglig når jeg skraper eller slår på huden. Dette har ødelagt en del av livsgnisten for jeg tenker hele tiden på det og må unngå situasjoner hvor huden hovner opp. Er redd for at den ene tatoveringen jeg tok i utlandet kan ha vært årsaken selv om jeg ikke reagerte noe allergisk og huden grodde fint, men arbeide va dårligt. Lurer og på hva alternativ jeg kan ha for fjerning av tatovering, har en jeg angrer skikkelig på. Hudlegen advarte på det sterkest om å ta laserfjerning pga allergien kunne spre seg i hele kroppen, så akkurat nå er jeg meget irritert på meg selv når jeg har brukt så mye penger på noe som har skadet kroppen og selvtilliten. Jeg leste litt på nettet om sarkoidose kunne komme av komplikasjoner av tatovering og jeg hadde en del symptomer så jeg bør vell gå til lege uansett. Til slutt.. om du vett om noen som forsker på komplikasjoner av tatovering vil jeg gjerne vite det. Takk

Mann 20
Svar

 Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. En epikutantest tas hvis man mistenker en eksem reaksjon på blekk. En vil da typisk ha et kløende utslett i området hvor tatoveringen er. I ditt tilfelle er den negative, og det høres jo heller ikke ut som du har disse symptomene.


2. Elveblest generelt er et veldig vanlig problem (uavhengig om man har en tatovering eller ikke). Symptomene dine med urtikaria (dermografisme) når du skraper på huden er veldig vanlig, og behandles med anti-histaminer. De som rammes har dette ofte over flere år før tendensen plutselig forsvinner. Hvor / hvilke medisiner man skal ta for det avhenger av hvor plaget man er. Hvis det skaper problemer for deg slik du beskriver, bør du følges av din hudlege jevnlig. En vil typisk potimalisere behandling med anti-histaminer (type og dose), vurdere lysbehandling og i noen tilfelle rmedisinen Xolair. Dette må vurderes individuelt på legetime hos spesialist. Det er ikke en allergi, men en fysisk reaksjon på friksjon og trykk mot huden. 


3. Jeg skjønner hovedbekymringen din er et lymfeknutene på venstre side nav hals føles hovne. Dette bør du sjekke opp som alle andre. Din fastlege vil kunne få enne bekymringen ut av verden for deg. En vil typisk ta en ultralyd og liten biopsi fra lymfeknutene. 


4. Bekymringen for at tatoveringen skal ha ført til noen kreft, lymfeknuteforandirnger e.l. er minimal, så den ville jeg lagt vekk. 


5. Jeg har ikke tro på at tatoveringen du tok i utlandet skal være årsaken eller utgjøre noen farlig situasjon for deg. Det er vanskelig å fjerne en tatovering. Laser prinsipelt sett knuser bare pigmented, og noe blir værende i kroppen. Jeg tror ikke det er en god løsning, så er helt enig med rådene du har fått av din hudlege. Ellers har du vel ingen tegn på “allergi” mot tatoveringen du har? 


6. Sarkoidose du nevner er en tilstand som kan gi hovne lymfeknuter. De som har denne sykdommen kan oppleve at de får et utslett tilknyttet tatoveringene. Det vil typisk ses som et knutete utslett i tatoveringen, så en helt synlig hudforandring. Ved en biopsi vil man se typiske forandringer. Hvis du ikke har noe synlig utslett i tatoveringen, har du ingen sarkoidose reaksjon der. 


Så hva bør du gjøre? 

Jeg synes du bør ta en sjekk hos fastlegen din ift. Følelse av hovne lymfeknuter og få dette sjekket. For din elveblest er det naturlig å følges opp av din hudlege så du får medisiner for det som gjør plagene så milde som mulig. Bekymringen rundt tatoveringen kan da også tas opp på legetimen. For forskning og publikasjoner generelt legges disse ut på pubmed.com, men det kan være dumt å bli “sin egen lege”. Ville heller oppsøkt og fulgt opp med legene du har sett. 


Håper svaret var til hjelp!