Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helvetesild og smitte i barnehage

Spørsmål

Jeg tror jeg kan ha et lite utbrudd av helvetesild. Vet at det kan smitte andre med vannkopper, men kan jeg smitte andre selv om de ikke er i berøring med utslettet? Jobber i barnehage og kommer til å være i kontakt med barn. Noen har også gravide mødre.

Kvinne 54
Svar

Hei,

Skjønner at du er bekymret. Du er sikkert også veldig plaget. Helvetesild er veldig smertefullt!

Det er helt riktig at helvetesild (herpes zoster)er forårsaket av samme virus som gir vannkopper (varicella zoster).Viruset gir vannkopper første gang man er smittet. Etter vannkoppene vil viruset ligget i ro nervecellene. Ved reaktivering vil viruset vise seg som utslettet ved helvetesild. I utslettet som har blemmer vil det være vannkoppevirus og vil kunne føre til vannkopper hos en som ikke har vært smittet før. Når det har dannet seg skorper på blemmene, og det ikke lenger er blemmer i utslettet, vil utslettet ikke være smittsomt lenger.

Smitte fra helvetesild utslett er ved direkte kontakt. Det er derfor viktig å dekke til utslettet med en tett bandasje. Det er også veldig viktig å ha god håndhygiene. Hvis du utfører bandasjering og god håndhygiene, det det være svært lite sannsynlig at du kan smitte andre.

Hvis utslettet er til hudområder som ikke kan dekkes til, er det lurt å forhøre deg med lege. Det kan da være aktuelt å gi deg medikamenter som hemmer viruset. Dette er medikamenter som foreskrives av lege.

Håper dette var til hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-