Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap

Spørsmål

Hei. Har gradvis de siste årene opplevd at mye av håret ikke vokser ut i full lengde, og for en måned siden opplevde jeg å miste unormalt mye hår, og mister fortsatt så mye at jeg nå tydelig kan se at det har blitt tynnere. Hårtapet er ikke flekkvist, men ser ut til å være jevnt fordelt. Andre symptomer er generell hudkløe over det meste av kroppen. Dette er noe som kommer og går, og bare vinterstid. Tok en blodprøve på fredag som viste forhøyede nivåer av basofile på 5,7% (ref.verdi: 0,0-1,5), noe forhøyede eosinofile og monocytter, og små blodplater. Antall blodplater normale, og normal HB. TSH-test negativ. Hadde influensalignende symptomer i jula, ellers ingen symptomer. Tar ingen medisiner, ikke gravid. Har tenkt på om dette kan være en autoimmun sykdom som angriper hårrøttene? Hva kan dette være?

Kvinne 38
Svar

Det å oppleve tap av hår er ofte en stor påkjenning og fører til bekymring. 

Det at du opplever at håret ikke vokser ut i full lengde og at det er tynnere kan forklares av at du har et økt hårtap og at håret har kortere levetid enn tidligere. 

Du forteller også at du for en måned siden mistet unomralt mye hår.  Skjedde det noe spesielt for noen måneder siden? Stress som psykiske påkjenninger tilbake i tid kan føre til hårtap. 

Du har vært til legen din og tatt blodprøver. Stoffskiftet er normalt (TSH). Du har litt forandringer på blodbildet ditt. Jeg tror ikke umiddelbart at det er noen sammenheng med dette og hårtapet ditt. 


Det er flere andre forklaringer på hårtap: Arv, alder, hormoner, stress, kosthold, hodebunn-sykdommer, autoimmune sykdommer. 

Med økende alder er det et naturlig hårtap, det er endel av aldringsprosessen.  Det er ofte arv og hormonelle årsaker til dette. 

Kostholdet kan påvirke hårveksten. Et kosthold med mangel på vitaminer eller mineraler kan påvirke hårveksten. Dette kan undersøkes ved å ta en blodprøve. 

Sykdommer i hodebunnen og autoimmune sykdommer kan føre til hårtap. 


Det er bra du har kontakt med legen din som undersøker mht sykdommer og mangler som kan føre til håravfall. 

Hvis plagene dine ikke gir seg eller de øker på kan det være aktuelt å få en vurdering hos hudlege. 


Håper dette var til hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-