Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap

Spørsmål

Hei Jeg vurderer å gjennomføre en hårtransplantasjon. Jeg har lest litt på forskjellige sider og prøver å komme frem til hva som er best av å gjøre dette i Norge og utlandet. I utlandet virker det som om legene er dyktigere og har bedre erfaring. Men det føles likevel tryggere å gjøre noe slikt i Norge, selv om det så vidt jeg har lest sjeldent blir komplikasjoner. Jeg lurte på om dere hadde noen tips til om det er noe spesielt man bør tenke på om man utfører inngrep i utlandet. For eksempel når det kommer til forsikringer, bakgrunnssjekk av klinikker osv. På forhånd takk for hjelpen!

Mann 34
Svar

Hei,


Du er en  mann i 30-årene som har spørsmål rundt hårtransplantasjon. Jeg tenker da at årsaken til at du ønsker hårtransplantasjon er et mannlig hårtap (androgent hårtap). Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/derfor-mister-menn-haret/69029917.  Å behandle mannlig hårtap må vurderes nøye i samråd med hudlege. Har du blitt vurdert av hudlege? Har du forsøkt førstelinjebehandling? En behandling som er vanlig å forsøke er å smøre på minoksidil til hodebunnen. Se denne lenken: https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pas-recrea-forte-5-meda-otc-563303. I samråd med hudlege vil noen forsøke ut en behandling med tabletter som inneholder finasterid. 


Så over til hårtransplantasjon: Personer som kan være egnet til hårtransplantasjon er personer som har stabil eller kontrollert mannlig hårtap. Etter en hårtransplantasjon vil de aller fleste fortsette med behandlingen de fra før bruker mot hårtapet. 

En hårtransplantasjonen tar tid å gjennomføre, resultatet er ofte variabel og er svært kostbart. Siden du henviser til viser en fin oversikt og omtale av tilbudet i Norge. Jeg har dessverre ikke nærgående kjennskap til klinikkene som driver med dette.  Det er viktig med research både ved valg av klinikk i Norge eller i utlandet. Slik tilstanden i verden er nå, er utlandet et uaktuelt valg for tiden. Viktige spørsmål du må stille er: Hvem utfører transplantasjonen? Her bør du innhente grundig informasjon om legen som utfører inngrepet. Hvor mange transplantasjoner har personen utført? Hva er resultatet? Hva slags komplikasjoner kan du forvente deg? Hvordan blir oppfølgingen? Det høres lurt ut å sjekke med din private forsikring. 


Jeg tenker at om du ikke har vært til hudlege, er det veldig viktig og lurt å  konsultere hudlege før du går videre med tanken om  hårtransplantasjon. 


Håper at rådene er til hjelp for deg!