Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap

Spørsmål

Hei, Jeg er en 23 år gammel mann som opplever hårtap og jeg ser at jeg har det samme mønsteret som min far hadde når han var ung. Jeg ønsker å bevare så mye av håret så lenge som mulig, og forstått at man må starte imens man enda har hår. Jeg har brukt minoxidil av merket Recrea Forte i ca 5 mnd uten resultater (opplevd tørr hodebunn og kløe), derfor tar jeg nå minoxidil kun på kvelden. Nå vurderer jeg Finasterid for å forhindre DHT, og jeg har noen spm ang dette legemiddelet. Informasjon om meg selv: Student, jeg elsker å trene, trener rundt 5-6 ganger i uken (styrke og kondis). Kan så å si onanere så mange ganger jeg vil om dagen, men nesten aldri kåt (Tar med dette fordi jeg har lest at finasterid kan påvirke libido og ereksjon). 1 Hvem går man til / snakker med ang hårtap (for informasjon, ikke psykologisk støtte), og hvordan får man medisinen? 2 Hva slags rolle spiller DHT og 5α-Reductase, og da spesielt i en 23 år gammel kropp, og hva kan jeg regne med skjer av endringer i kroppen når jeg bruker Finasterid? 3 Jeg vet det er mye negativitet rundt legemiddelet, og mange som gir dette middelet skylden for diverse problemer. Hvor mange % opplever bivirkninger, og er det mulig å få linket til studier ang bivirkninger? 4 Reduserer Finasteride sjansen for å få barn? Dårligere sædkvalitet osv, da med tanke på langtidseffekt 5 Er Finesteride farlig for deg? Skader det hjernen eller indre organer? Vil man oppleve tidligere død 6 Mister man de mannlige trekkene og vil reduksjon av dht ødelegge muskelvekst? 7 Vet du hvor mange i Norge som går på medikamentet og kan det anses som trygt. 8 Vet man/ er det gjort noe forskning på langtidsbivirkninger av legemiddelet, og bør man ta eventuelle blodtetser før man starter på finasterid? Det er mye slangeolje som er økonomisk motivert der ute. Det er veldig vanskelig å vite hva man skal tro på, derfor starter jeg med å sende melding til dere. På forhånd, takk for svar!

Mann 23
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Du finner god informasjon om behandlingen på linkene under. 


 https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2011/020788s018lbl.pdf 


 https://www.uptodate.com/contents/treatment-of-androgenetic-alopecia-in-men?search=Propecia&source=search_result&selectedTitle=2~52&usage_type=default&display_rank=1 


Først må du til en lege som vuriderer indikasjon. Det er riktig at man bør starte tidlig med behandling, men det bør være klare tegn til androgenetisk hårtap før oppstart. Dette da finasteride er en langtidsbehandling. Mange fastlere kjenner behandlingen godt, ellers kan du gå til en hudlege som er spesialist.  Det er veldig få som har bivirkninger. I kliniske studier kan 2-4% oppleve problem med ereksjon eller libido. Det vil ikke ødelegge muskelvekst, mannlige trekk eller noe annet i kroppen, eller mulighet for barn. Det er ikke vanlig å ta blodprøver under behandlingen. En ting man skal vite om er at prostata prøven PSA kan påvirkes hvis den tas under kur (stiger ikke). De fleste i Norge bruker finasteride fra Norsk apotek de deler med en pilledeler. Alterantivt kan man få inn propecia fra utlandet, men det er mye dyrere. 


Håper svaret var til hjelp!