Hårtap

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne født 1947. Har aldri hatt noen helseplager å snakke om, har vært og er aktiv på alle områder. I et par måneder nå har jeg hatt unormal stort håravfall. T.o.m. min frisør kommenterte det, og rådet meg til å spørre en lege. Min fastlege tok B-12-prøver og S-TSH prøver. B12-resultat: 305. S-TSH: 2,6. Normalt? Jeg googler og googler om håravfall, men blir bare mer og mer frustrert. Jeg kan se at håret er tynnere. Føler også at jeg klør i hodebunnen også. Min fastlege så der, men fant ingen synlige hudforandringer. Jeg har klippet håret kortere, og bruker nå minimalt med hårprodukter. De få medisiner jeg bruker er: Calcigran forte, Vitamin K2, Venolet (et helsekostprodukt fra Wellvita som skal hjelpe blodsirkulasjon i bena). I noen uker nå også ølgjær og et par helsekostprodukter som skal hjelpe til hårvekst. (Arcon Tisane og Bobbys's superhair). Jeg har også unngått å tone håret de siste månedene. Da jeg føler at mitt hår også er mye av min identitet, blir jeg veldig ulykkelig over dette,. Og at hver gang jeg lar hendene løpe gjennom håret forsiktig, sitter jeg igjen med flere løse hår i dem. Tror du at mitt håravfall kan skyldes av at jeg lider av noe? En skjult sykdom av noe slag? At muligens en hudlege må forsøkes? Eller et nytt besøk hos min fastlege? Jeg kjenner meg som en hypokonder over å mase om dette igjen. Men går snart på veggene.

Kvinne 71
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på spørsmålene dine under. Hår er en viktig del av vår identitet slik du skriver og problemer med håret kan være stressende. Listen over mulige årsaker til hårtap er lang. 


https://www.oslohudlegesenter.no/harsykdommer.html


1. Ved håravfall bør man først prøve å avklare årsaken. B12 er ikke av står betydning, og TSH verdiene dine er normale. Vi begynner normalt sett også med å ta blodprøver. Viktigst er jernlagre (jern/ferritin). Lave jernverdier kan gi et diffust hårtap. En tar også med stoffskifte, sink og en generell blodprøvestatus med lever og nyrer. Hårtap slik du har er sjelden tegn på noen alvorlig sykdom. Ved undersøkelse ser man på hodebunn. Hvis det er et synlig utslett vurderer man å ta en hudprøve (biopsi). Det er kun nødvendig hvis man ser synlige hudforandringer. 


2. En av de vanligste årsakene til diffust hårtap er telogen effluvium. Det er en syklusfeil som er midlertidig. Her mister man håret en kort periode, og det kommer tilbake. Utløsende faktorer kan være en sykdom eller stress. Det er veldig vanlig, og normaliserer seg nesten alltid uten annen behandling. 


3. Hva gjelder behandling tar man stilling til et først etter at alle prøver er tatt (blodprøver) og evt. hudprøver. En hudlege vil være best kvalifisert til å gjøre denne vurderingen. Din fastlege kan henvise deg, eller du kan oppsøke en privat. Hvis man har jernmangel, vil behandlingen være jerntabletter etc. Det finnes medisiner som har mulighet å stimulere hårvekst. Eksempelvis minoxidil som er en oppløsning til hodebunn, og tabletten spironolaktone. Her vil man vurdere potensielle bivirikninger opp mot effekt. 


Jeg får hjulpet deg med generell informasjon over. Dette plager deg mye, så jeg synes du bør ses av en hudlege. Da for å få tatt nødvendige prøver, og lagt opp en behandlingsplan for deg. Å sitte slik du gjør og tenke på dette kan noen ganger være årsaken og drivende for problemet. Håper svaret var til hjelp!