Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap

Spørsmål

Hei. Jeg er en 19 år gammel gutt. Jeg har alltid hatt relativt tynt hår, men de siste 6-12 måndene har jeg begynt å merke at det har blitt betydelig tynnere. Når jeg tørker håret etter jeg har dusjet, eller hvis jeg tar voks i håret, ser jeg at jeg mister ganske mye mer hår enn det jeg gjorde før, og det som er normalt. Hårlinjen min starter ganske høyt oppe, så jeg har ganske stor panne. Midt på hodet har man også begynt å kunne se godt gjennom til hodebunnen. Vennene mine har også merket at jeg har mistet ganske mye hår. Det jeg lurer på er om det er mulig å stoppe hårtapet, eller eventuelt få tilbake noe av håret jeg har mistet. Jeg har gjort litt research, og funnet blant annet en medisin som kalles Finasteride. Er dette en medisin du ville anbefalt meg å bruke? Jeg har lest at den kan ha noen bivirkninger, som redusert sexlyst/erektil dysfunksjon, og er derfor litt skeptisk til den. Hvis finasteride er noe du anbefaler, hvordan går jeg frem for å få resept på dette? Og hva tenker du om en hårtransplantasjon? Sånn som håret er akkurat nå er det ikke fullstendig krise, men jeg syns håret mitt er veldig stygt, og dersom det blir noe verre enn det er nå hadde jeg nok tatt det ganske tungt, spesielt med tanke på at jeg enda ikke er 20. Hva anbefaler du meg å gjøre?

Mann 19
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet dit. Hårtap hos menn er et vanlig problem. Det trenger i utgangspunktet ikke "behandles", men det finnes tiltak som kan forsøkes for å stoppe prosessen. Hva som er riktig for deg må vurderes på en legetime, men deler generell informasjon under. 


1. Det finnes medisiner for å stoppe / stimulere hårveksten. 


A: Recrea forte (minoxidil), er en flytende veske man tar i hodebunn. Det kan kjøpes reseptfritt, og kan fungere godt hos enkelte. Det må brukes daglig fast over lang tid. 


B: Finasterid er en tablett som kan hjelpe mot hårtap hos menn. Det hjelper ikke hos alle, men hos mange stopper det hårtapet, og hos enkelte stimulerer det hårvekst som kommer tilbake. Effekten av behandlingen kan først vurderes etter 12-18 måneders bruk. Medisinen som er "godkjent" mot hårtap heter Propecia. Legger ved en link under der du kan lese mer. Behandlingen har potensielle bivirkninger du kan lese om der. Største "bekymringen" er problem med ereksjon. I studier rammer det rundt 2%. I min erfaring tåler de fleste behandlingen uten store bivirkninger. Man må vurdere potensielle bivirkninger opp mot hvilken grad man er plaget. Dette kan kun gjøres ved en legetime. 


https://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/p/propecia/propecia_ppi.pdf


2. Hårtransplantasjon er et godt alternativ ved hårtap hos menn. Det er flere klinikker som tilbyr dette. Det er ikke uvanlig å kombinere hårtransplantasjon med medisiner som forebygger videre hårtap. Mange unngår transplantasjon ved bruk av disse. 


Så hva bør du gjøre? 

Oppsøk en hudlege i området der du bor. Du bør ha en vurdering av hårtapet, og så må du diskutere med legen din om det er aktuelt at du tar medisiner mot problemet. 
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-