Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap og stoffskifte

Spørsmål

For et år siden fikk jeg diagnosen lavt stoffskifte (Hashimotos sykdom). Jeg tar Levaxin for dette og jeg føler meg bedre. Jeg fikk først 50 mikrogram, økte deretter til 75 mikrogram om dagen. Jeg har tatt blodprøver jevnlig og legen har vært fornøyd med dem (de skulle ligge mellom 0,5 og 1,5 og det har de stort sett gjort. Prøven var litt høy sist (1,6) og jeg skal snart ta ny prøve, og evt justere medisindosen.) Jeg har tillit til legen på dette. Spørsmålet mitt her dreier seg om håravfall. Jeg har mistet mye hår, det begynte en liten stund etter at jeg fikk diagnosen. Jeg vet at alle mister 100-150 hårstrå om dagen, og jeg har ikke telt hårene slik at jeg vet om jeg mister flere enn dette. Men jeg har fått tydelig tynnere hår, spesielt på toppen av hodet. Og jeg kan ikke se at det kommer opp nye hår. Når jeg leser om slikt håravfall står det gjerne at det skal komme igjen måneder etter at stoffskiftet er normalisert med medisiner. Nå begynner det å nærme seg et år for min del. Er det vanlig at det tar så lang tid? Er det sannsynlig at håret vil komme tilbake og innen hvor lenge? Er det noe annet jeg kan gjøre enn å ta medisinen og håpe på det beste? Annen informasjon som kan være relevant: Jeg er kvinne, 43 år, har hatt regelmessig menstruasjon hele tiden, men det siste halve året har den blitt mer uregelmessig (noen ganger mer langvarig og med lengre intervaller, dette startet etter håravfallet startet) Jeg har ikke lagt merke til mindre hår andre steder på kroppen, der det er mindre ønsket, som i ansiktet, armhulene osv. Her har ikke hårveksten endret seg de siste årene som jeg har lagt merke til.

Kvinne 43
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Både høyt og lavt stoffskifte kan påvirke hårveksten. Når man er substituert med levaxin, vil man ikke forvente at det er årsaken til hårtap lenger, og vurdere andre muligheter. 


2. Du bør ta en blodprøve som inkluderer jernlagre (vanligste årsak til hårtap hos kvinner). Ville også sjekket hormonprøver, da mensturasjonen din har vært uregelmessig. 


3. En annen vanlig årsak til hårtap er telogen effluvium - eller en feil i hårsyklusen. Det tar normalt sett 12-18 måneder før håret er kommet tilbake. 


Du bør få sjekket punktene over først. Jeg synes det er naturlig at en hudlege ser deg som er spesialist på området. Det finnes medisiner som kan vurderes for å stimulere hårvekst, fra oppløsninger med minoxidil, til tabletter.