Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap og Propecia

Spørsmål

Hei. Jeg startet for noen uker siden med 1mg Propecia mot genetisk hårtap som jeg tok daglig i først 3 dager. Fikk bivirkninger med sløvhet som gjorde at jeg utførte en stopp på å ta dette medikamentet i 11 dager, for så igjen å starte behandlingen på nytt i 10 dager. Leste endel om post finasteride syndrom på nettet, slik at jeg ble engstelig. Dermed stoppet jeg igjen behandlingen i 5 dager. Nylig etter at jeg dusjet, fant jeg i sluken endel hårstrå ca. 10 stk., slik at jeg startet på nytt med Propecia som jeg nå har gått i 3 dager på siden fredag. Har dusjet etter 2 dager og fant kun 3 hårstrå i sluken. Til mine spørsmål: Kan denne av og på behandlingen jeg har gitt meg ha ført til en hormonell ubalanse i kroppen, slik at jeg har gitt meg et ekstra hårtap enn før jeg startet behandlingen, siden sluken påviste endel mer hårstrå? Jeg har Norwood 1 på skala, men ønsket etter en hårtransplantasjon nå i høst i mine viker en profylakse behandling mot ytterlige hårtap. Dermed begynte jeg på Propecia, men er i tvil om jeg skal bruke denne pga bivirkningene?

Mann 45
Svar

Du skriver at du har begynt med Propecia mot mannlig håravfall, som er arvelig betinget. Propecia inneholder et anti-hormon (finasterid) som motvirker det mannlige kjønnshormonet  testosteron. Menn som mister hår har hårsekker som er litt for sensitive for testosteron, og derfor vil Propecia kunne bremse håravfallet.


Vi mister ca 100 hårstrå  hver dag, på naturlig vis. Av og til flere hundre, faktisk.  Både psykiske og fysiske stressfaktorer kan gi eller fortsterke hårtap. At du har funnet ti og tre hårstrå i sluket har ingen betydning i denne sammenheng. Det tar lang tid å påvirke hårsekkene, og kan ikke knyttes til kortvarige inntak av medisinen.


Når det gjelder bivirkninger av finasterid, så er disse mest knyttet til seksualitet, ved at man kan få mindre seksuell lyst (libido), forsinket ejakulasjon og svekket ereksjonsevne. Dette omtales som post-finasterid syndrom. Propecia er jo tross alt en medisin som motvirker det mannlige kjønnshormonet, så disse bivirkningene er kanskje ikke så overraskende. Andre langtidsvirkninger mer mer usikre. Det er få vitenskapelige rapporter på dette.


Medisinen må forsøkes i måneder og år før du kan danne deg et bilde av en mulig forebyggende effekt. 


Det er nok lurt å ta en samtale med legen din for å vurdere om mulig effekt ved langvarig bruk vil veie opp mot de bivirkningene du opplever. 


Håper dette svaret var til hjelp for deg!