Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap og flass

Spørsmål

Hei. Jeg har i alle hår hatt tørr, flassende 'dryssende' hodebunn. Noen ganger har jeg reagert på skifte av shampo og fått utslett som jeg har fått kortison for å behandle. Det siste halvåret har jeg hatt mer konstante plager, tørr, kløende, sviende og brennende følelse i hodebunnen og noen røde flekker (på str med kronestykke). Det verste er egentlig at håret mitt er blitt tynnere og mer glissent. Kan se inn på hodebunnen. Dette gir meg helt panikk. Har alltid hatt tynt hår, så ikke så mye å gå på. Fastlegen har skrevet ut locoidliniment og clobex shampo. Dette virket fint første gang (7 mnd siden), men nå er det blusset opp igjen. Prøvde clobex nå og, men syns det svidde enda mer. Fungoral har jeg brukt ukentlig i flere mnd. For hårtapet prøvde jeg recrea forte, sikkert ikke lurt når hodebunnen er så tørr, så ga meg etter 2 dager da den ble ytterligere irritert. Får også noen kløende røde nupper i pannen innimellom og har alltid litt eksem inni ene hånden. Er henvist hudlege, det er lang ventetid. Er fortvilet, særlig engstelig for å miste mer hår og at det ikke kommer tilbake. Vet ikke hvilke produkter jeg skal bruke til hår/hodebunn lenger... Nisim? Er det verdt å prøve ? Noen andre tips ? Har i alle år brukt head and shoulders da denne har holdt flasset i sjakk, men tror ikke den bedrer situasjonen. Har prøvd å smøre hodebunnen med både olje og fuktighetskrem, dette lindrer, men blir tørr igjen når det vaskes ut. Håper du har noen gode råd og kan betrygge meg ang det tynne håret. Finnes det noen mirakelkur om håret blir enda mer uttynnet? Har tatt blodprøver som er normale, litt lavt hemoglobinnivå og jernlager (tar jern).

Kvinne 41
Svar


Du har hodebunnsplager som er ganske vanlig: Hodebunnsflass og hårtap.
I tillegg har du kløende flekker i hodebunnen, røde nupper i pannen og eksem på en hånd. Plagene har vart i over ett år. Bildene du har lagt ved viser at det er noe rødhet i hodebunnen og at hårveksten har kanskje blitt litt fortynnet. Til venstre hånd er det en liten eksemlignende flekk. Det er mange årsaker til håravfall, se denne lenken: https://sml.snl.no/hårtap. Det er ikke alle håravfallsdiagnosene som gir utslett i hodebunn, flass. Jeg vil forsøke å gi deg informasjon som mulig kan være nyttig for deg.

Den vanligste årsaken til utslett og flass i  hodebunn er seboreisk eksem.  Andre hudsykdommer er for eksempel eksem og psoriasis. Disse sykdommene gir ikke direkte håravfall, men sykdommene gir kløe som ofte medfører kloring som kan være medvirkende til hårtap. Det er viktig ikke å klore. Langvarig «inflammasjon», som man ser i huden ved disse sykdommene, kan gi en viss grad av hårtap.

Noen infeksjoner kan gi håravfall, utslett og flass, for eksempel soppinfeksjon.

Andre sykdommer som også gir hårtap er blant annet stoffskifte sykdommer. Det er omdiskutert om jernmangel kan gi håravfall, noen studier viser sammenheng, andre ikke. Det er bra du tar jern mot din jernmangel!

Behandling du har forsøkt  er fungoral, locoid og clobex. Seboreisk eksem kan behandles med fungoral sjampo, som du har brukt ukentlig. Regner med at du bruker det riktig? Se denne lenken: https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-fungoral-trimb-559457. La skummet virke i tre til fem minutter før du skyller ut og avslutter dusjen. 

Psoriasis og eksemsykdommer, også hissig seboreisk  eksem krever behandling med lokal kortison(du har forsøkt locoid liniment og clobex sjampo som inneholder kortison).

Recrea Forte virker mot et androgent hårtap, det betyr et hårtap som skyldes påvirkning av ”mannlige hormoner”. Det høres riktig ut å ha avsluttet dette fro øyeblikket.

Jeg skjønner at du er fortvilet og lurer på hva du kan gjøre. Det er mye forskjellig tilbud mot håravfall. Det meste har ikke effekt. Frem til timen hos hudlege, er det lurt av deg å fortsette med Fungoral sjampo. Du kan på apoteket også kjøpe hodebunnsgel som tilfører hodebunnen fukt, det kan lindre plagene dine litt. Det er lurt ikke å prøve andre reseptfriepreparater før timen hos hudlegen. Hvis du ikke har tatt stoffskifteprøver hos fastlegen, er det lurt å ta dette før hudlegetimen.

Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-