Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fortykkede negler- Neglsopp eller trykkskade

Spørsmål

Jeg er 17 år og har problemer med neglene på storetåen. Jeg har tidligere tatt prøve hos lege som viste at det ikke var neglesopp. Jeg fikk beskjed om at det kom til å gå over av seg selv, men det blir bare verre. Lurer på hvor jeg skal henvende meg for å få dette fikset?

Kvinne 17
Svar

Hei,


Jeg forstår at du er plaget og lurer på hva du kan gjøre.


Du har lagt ved bilder som viser forandringer til begge storetå-neglene. Forandringene er mest uttalt den ene storetå-neglen (venstre). Denne neglen er blitt tydelig fortykket. Den andre storetå-negl viser forandringer på den ytterste delen av neglen. De andre neglene er avbildet, de ser normale ut. Det er ingen tegn til utslett på huden rundt neglene. 

Jeg tenker det er flere forklaringer på negleforandringer. Når det er forandring til en negl er det ofte mistanke om neglesopp. Derfor er det viktig å ta prøve hos legen for undersøkelse for neglesopp. Du har tatt en prøve som var negativ. Ved neglesopp kan det være forandringer til flere negler, det er da vanligst at negler som er ved siden av hverandre, til samme fot, har forandringer. Negleforandringer kan også skyldes hudsykdom som psoriasis


Du lurer på hvor du kan henvende deg for å få dette fikset. 

Jeg lurer på om negleforandringene dine skyldes trykk fra sko. Bakgrunnen for dette er at: 1. Det er negleforandringer til storetå på begge føtter, andre negler ser normale ut. 2. Det er tatt sopp-prøve som er negativ. 3. Det er ikke noe utslett på huden rundt neglene dine. 4. Du nevner ikke noe om hudsykdom ellers. 


Kan det passe at du har fått forandringene fra trange sko som trykker på storetå-neglene? Hvis du synes dette passer er det lurt å bruke sko som er romslige spesielt skotuppen. Hos noen er det gangmønsteret som kan gjøre at man får trykk på neglene. Da kan det hjelpe med såler tilpasset av ortopeditekniker. 


Hvis ikke du synes dette passer tenker jeg at det er lurt å ta en ny prøve hos legen for å undersøke for sopp. To negative prøver passer da med at det ikke er neglsopp. 


Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!