Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandringer nedentil ettersom tiden går

Spørsmål

Hei, har rødt irritert forhud med litt rødflammet strek fra urinveisåpning og litt innover penishode. Det kommer og går, og blir mindre hissig når jeg skylder penishode i vann etter vannlating. Det er ikke smerter, og det klør ikke vesentlig mye. Jeg bruker tamsulosin for godartet prostataforstørring. Jeg går på marevan etter en kunstig hjerteklaff operasjon . Kan virke som forhud blir mer irritert og hoven hvis jeg ikke tørker av siste dråpen med papir.

Mann 66
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Siden du bruker tamsulosin så har du formentlig en forstørrelse av prostata. Denne vil ofte ha innvirkning på vannlatningen på den måten at urinen kommer saktere og med mindre trykk på grunn av prostatas størrelse. Dette fører igjen til at noe urin kan bli stående nederst i urinrøret etter vannlatningen og ender opp med å bli liggende mellom penishodet og innsiden av forhuden etterat vannlatningen er avsluttet. Dette fører i sin tur ofte til en viss irritasjon av slimhinnen på innsiden av forhuden når den lukker penishodet samt også selve penishodet. Resultatet er da ofte at overflaten får viss rødme og tegn på irritasjon. 


Dette kan motvirkes ved å forlenge perioden hvor penishodet ristes etter vannlatningen noe samt bruk av toalettpapir til å tørke bort gjenværende fuktighet. Dette kan høres ut som litt bry, men det er ofte bryet verdt. Ettersom tiden går oppstår det mindre og større forandringer som hver for seg krever noe mer tid og omtanke enn før;- det å bli eldre krever sin mann ! 


I tilegg kan du forsøke å smøre litt myk fuktighetskrem, som f. eks. apobase tynnt på området et par ganger daglig. Hvis ikke dette bedrer tilstanden så kan du få legen din, eventuelt en hudlege til å se på det og avgjøre om du skal ta i bruk andre midler for at dette skal bli bedre. God bedring og lykke til !