Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandring i negl

Spørsmål

Hei, jeg legger ved et bilde av neglen min. Den sprekker opp fra bunnen av, og sprekken går helt gjennom neglen. Det starter som et lite hull nederst ved neglbåndet, og så utvider sprekken seg vertikalt etterhvert som neglen vokser. Den blir gjerne noe lenger enn på bildet, før oppsprekkingen stopper, og så følger sprekken neglen til den vokser helt ut. Området er ømt, i hvert fall så lenge det er åpent tvers gjennom. Mens sprekken vokser ut, er det også ømt å bruke neglen hvis den får press oppover/ut fra fingeren. Etter noen uker lukker det seg delvis, eller jeg blir mindre vár. Til å begynne med kom det også noen bloddråper. Området rundt sprekken, dvs halve neglen og neglbåndet er også varmere enn resten av fingeren de andre neglene. Dette har skjedd minst to ganger tidligere. Fastlegen har sett på det ved ett av de tidligere tilfellene, men trakk bare på skuldrene. Jeg kan ikke huske at fingeren har vært utsatt for noe traume tidligere, men kan selvsagt ikke utelukke klemskader i barndommen. Kan ellers nevne at jeg mangler B12 og D-vitamin, og har fått resept på dette, samt til tider også folat-mangel.

Kvinne 36
Svar

Hei, 


Det er enkelte tilstander som kan gi en slik forandring. Lister opp disse under. Det har helt sikkert ingen relasjon til vitamin B12, vitamin D eller irritabel tarm. 


1. Hvis det er en rett strek i midten av neglen (og spesielt hvis det gjelder tommel). er "median nail dystrophy" en vanlig årsak. Her får man en linje i midten av neglen. Skader på neglen kan også gi slike forandringer. Les mer på linken under: 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763640/


2. Lichen planus er en hudtilstand som noen ganger kun rammer neglene. Her vokser neglen sammen i midten. Jeg vil anse det mindre sannsynlig, da den ytterste delen av neglen da også vokser inn. Men tilstanden kan gi en rett linje i midten, som kan gi ømhet. 


https://www.dermnetnz.org/topics/lichen-planus/


3. En siste mulighet vil være en liten cyste som ligger i roten av neglen. Den kan irritere og være øm, og at den vokser ut ujevnt. 


Så hva bør du gjøre? 

Hvis dette gir mye plager for deg bør legen din se det. Generelt ved neglforandringer tar man en sopprøve, selv om det ikke høres ut som det. Behandling er forskjellig mellom årsakene over. Noen ganger forsøkes injeksjon av en liten dose kortison i neglbåndet. Andre ganger vurderer man å fjerne deler av neglen. 


Håper svaret var til hjelp! Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-