Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandring av huden på penishodet

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 35 år som det siste året har opplevd en endring i "helsen" til penis. Huden ytterst på penishodet føles svært, svært tynn og kan virke irritert noen ganger ved at den blir rødfarget + at det kommer røde prikker rundt, nederst langs penishodet som strekker seg ut mot tuppen. I tillegg til dette legger det seg raskt et hvit belegg rundt penishodet i løpet av kort tid, dette kan variere i hyppighet, men kan ta alt fra noen timer til en hel dag før fremkommer. Jeg merker at det kommer fordi det begynner å klø. Når jeg da drar tilbake forhuden lukter det veldig stramt. Jeg vasker dette vekk med lunkent vann og da er det bra en stund, men merker at lukten kan være tilstede i etterkant selv om det hvite belegget er vasket vekk. Det har også hendt et par ganger at jeg begynner å blø rett ut i fra huden på fremsiden av penishodet, det kommer som små dråper ut av huden, men gjør ikke vondt. Jeg begynner å bli litt bekymret for hva dette er og har via bedriftslegen tatt test for kjønnsykdommer, men det ble ikke funnet noen ting. Jeg vil legge til at etter samleie blir forhuden svært oppsvulmet og sår, liksom at den ikke tåler friksjonen som oppstår. Det er forøvrig flere måneder siden jeg har vært seksuelt aktiv da dette er noe som holder meg litt tilbake. Jeg har forsøkt å søke informasjon på nett, men finner ikke noen god "løsning". Hva kan dette være og har dere noen tips til ev hva jeg bør prøve at apotekets medikamenter? Jeg er for øvrig ved god helse, spiser sunt og trenger regelmessig.

Mann 35
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er mulig at vi her har å gjøre med to tilstander. Den viktigste er den som du beskriver som varierende tykkelse på huden på penishodet ut mot tuppen. Det er vanskelig å si noe sikkert ut fra bildet, men det synes som man kan ane at fargen er noe grålig fremover penishodet og som begynner omtrent der du har avbildet bloddråpen. Dette kan være flere tilstander og den som kanskje synes mest forenelig med både bildet og det du forteller er den som kalles lichen sclerosus et atroficus, til daglig lichen sclerosus. 


Denne kan komme flere steder på kroppen og penis er en av de vanligste;- den bruker ofte å begynne nær en kroppsåpning. Huden blir tynnere i perioder, mer hvitlig med innslag av ørsmå blødninger. Furer, sprekker og skjelling kan også forekomme. Sykdommens årsak er ukjent og kan komme i alle aldre. Det er viktig at det blir stilt riktig diagnose og derfor skal du be primærlegen din om en henvisning enten til en parktiserende hudspesialist eller nærmeste hudavdeling. Spesialisten vil kunne sikre diagnosen og instituere behandling, som ofte består i å påsmøre en hudkrem som inneholder cortison og som doseres etter legens anvisning. En annen hudsykdom kan også komme på tale selv om det kanskje er mindre sannsynlig. Denne heter lichen ruber planus hvis årsak også er ukjent. Hudlegen vil kunne differensiere disse, eventuelt etter hudprøve bedømt av patholog. 


Det øvrige som du beskriver;- tidvis lukt, vekslende hvitlig belegg og kløe kan ha flere årsaker og forsåvidt ha sammenheng med det øvrige, men ikke nødvendigvis siden dette er nokså vanlig hos mange menn. Lukt kan komme av at urinrester blir liggende mellom forhud og penishode etter vannlatning og da vil det hurtig utvikles noe lukt. Hvitlig belegg vil alle menn ha i vekslende grad, litt avhengig av faktorer som klima, temperatur, seksualfrekvens, alder mm. Det kan enkelt fjernes med fingrene under litt lunkent vann uten bruk av såpe. Kløe er et subjektivt symptom og kan ha sammenheng med flere ting, også de to nevnte sykdommene.  Eventuelt kan du forsøke å smøre et tynt lag med en uparfymert fuktighetskrem som apobase krem eller lotion en til to ganger daglig i forhudsområdet. Lykke til og god bedring !