Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føflekk som har endret seg

Spørsmål

Jeg har hatt en føflekk på kneet siden jeg var liten. I sommer fikk den et sår som det tok noen uker før det grodde. Føflekken har fått en annen farge etter såret og jeg ser at den har fått noe svart inni seg. Ser nesten ut som tynne tråder. Burde jeg dra til legen å få denne sjekket eller ser den ufarlig ut?

Kvinne 33
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svaret er ja, selv om mistanken om at noe er galt er veldig lav. Føflekker som er tilstede fra fødsel faller generelt i kategorien med lav risiko om å bli ondartede. En skade i en føflekk vil heller ikke øke risiko for føflekkreft. Et sår som ikke gror og fargeendring er to av tingene som gir grunnlag for å oppsøke lege hva gjelder føflekker: 


https://www.oslohudlegesenter.no/foflekker.html


Vurdering av fargeendringen du beskriver lar seg kun vurdere på en legetime. Vi vil her kunne se på føflekken med et dermatoskop, se om dette er blodskorper som har avleiret seg etter en skade, eller om det er pigmentforandringer som bør sjekkes videre. Hvis man har noen usikkerhet, er det en veldig liten prosedyre å fjerne slike føflekker. En setter da et lite stikk lokalbedøvelse, og fjerner føflekken enkelt i sin helhet som sendes laboratoriet. 


Håper svaret var til hjelp, selv om jeg ikke klarer å gi deg noen klarere svar.