Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føflekk med mørkere prikker

Spørsmål

Hei, jeg er en 20 år gammel jente. Tidlig i år oppdaget jeg dette området med føflekker på ryggen, som ikke har vært der tidligere. Selve føflekkene/prikkene er små og brune, og området rundt og mellom føflekkene har en litt mørkere hudfarge enn resten av huden. Til sammen er området ca. 3 cm. Det verken klør eller gjør vondt, og stikker ikke opp fra huden. Jeg tror heller ikke det har endret form eller farge siden jeg oppdaget det, men ønsker å skjekke det ut likevel. Hva kan disse prikkene/føflekkene være? Og hvordan oppstod de på kort tid? Er det farlig? Kan det være kreft eller kan dette utelukkes?

Kvinne 20
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. En føflekk med flere små mørkere prikker i kalles på fagspråket en "specikled nevus" (nevus spilus i gamle dager). De ser rare ut, men har lav risiko for dannelse av kreft. Fra det du har oppdaget og fremviser faller du i kategorien som trolig har en helt ufarlig slik type føflekk. 


Hvis du søker på ordene "Speckled lentigines nevus" eller "nevus spilus" finner du mye bilder og informasjon. 


Så hva bør du gjøre?

Det er ikke mulig å gi noen sikre vurderinger av føflekker fra et bilde eller beskrivelse. Du bør la legen din, eller en hudlege der du bør undersøke området. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-